Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 446η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου: Όσα πρέπει να ξέρετε (Βίντεο)

446η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου: Όσα πρέπει να ξέρετε (Βίντεο)


Δύο πλοία, μια πλωτή εξέδρα πάνω στην οποία «πλέει» η ιστορία αποτυπωμένη σε ζωγραφικούς πίνακες, ηθοποιοί, ακροβάτες, μέλη του συλλόγου.
«Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές», ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, η Μεικτή Χορωδία Ναυπάκτου, καθώς και δεκάδες νέοι της πόλης μας επιδεικνύουν το μεγαλείο της Ιστορίας – Μία γιγαντοοθόνη θα επιτρέψει σε όλους τους παρευρισκόμενους να απολαύσουν το θέαμα.
Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η δημοτική αρχή της Ναυπάκτου, στο κτήριο Ναυπακτία, για την 446η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, του 1571.
Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν, ο Γιώργος Σιαμαντάς Αντιδ. Πολιτισμού, ο Δημήτρης Σιούντας Σκηνοθέτης της αναπαράστασης, η Κωστία Πανταζή Φράγκου Πρ. Συλλόγου «Ναύπακτος – Πολιτιστικές Διαδρομές» και η Μάγδα Τσιρίλλο Θεοδοσοπούλου – Επιμελήτρια της έκθεσης στο Φετιχέ Τζαμί.
Μία ακόμα μάχη με το χρόνο, για την Θεατρική αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Οι προετοιμασίες άρχισαν εδώ και έξι μήνες για το Θέατρο Χωρίς Αυλαία, που για 4η συνεχή χρονιά ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της αναπαράστασης, για την 446η επέτειο της ναυμαχίας τη Ναυπάκτου μια παραγωγή του Δήμου Ναυπακτίας που γίνεται κάθε χρόνο στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.
Για άλλη μια χρονιά το Θέατρο Χωρίς Αυλαία -Θεατρική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πόλη μας από το 2005- Θα παρουσιάσει ένα υπερθέαμα που «κόβει την ανάσα». Δύο πλοία, μια πλωτή εξέδρα πάνω στην οποία «πλέει» η ιστορία αποτυπωμένη σε ζωγραφικούς πίνακες, ηθοποιοί, ακροβάτες, μέλη του συλλόγου «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές», ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πατρών, η Μεικτή Χορωδία Ναυπάκτου, καθώς και δεκάδες νέοι της πόλης μας επιδεικνύουν το μεγαλείο της Ιστορίας.
Η υπεύθυνη κινησιολογίας, Κωνσταντίνα Αντωνιάδου -ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Χωρίς Αυλαία- σημειώνει: «Είναι πολύ ευχάριστο και επιπλέον συγκινητικό που οι νέοι της Ναυπάκτου, ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου τους και θέλουν να συμμετέχουν στην μετάδοση αυτής της αίσθησης του: «γνωρίζω την ιστορία μου άρα ανήκω σε μια ζωντανή κοινωνική ομάδα που αποτελείται από ενεργούς πολίτες». Τους ευχαριστώ γι’ αυτό το δυναμικό τους «παρών» επειδή μας γεμίζει ελπίδα για ένα μέλλον δημιουργημένο από υπεύθυνους ανθρώπους. Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε τον κ. Κοσμά Μαλλίδη ο οποίος εδώ και τέσσερα χρόνια προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες καιτο χρόνο του σε πρόβες και ηχογραφήσεις, ως βαρκάρης, που πάνω του στηρίζεται -σε μεγάλο βαθμό- το δρώμενα»
Την σκηνοθεσία και την συγγραφή του κειμένου υπογράφει ο Δημήτρης Σιούντας -Θεατρολόγος, ηθοποιός- που αναφέρει τα εξής: «Η σκηνοθεσία εστιάζει οτο να αποτυπώσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών της μάχης. Τόσο οιΧριστιανοί όσο και οι Οθωμανοί , αν και σε αντίπαλα στρατόπεδα, δρουν παρακινούμενοι από το ίδιο θρησκευτικό πάθος. Ο θρήνος είναι το ίδιο σπαρακτικός και στις δύο πλευρές. Και οι δύο πολιτισμοί υπόκεινται στο αναπόφευκτο της Μοίρας η οποία παρουσιάζεται ως επιβλητική μορφή σε όλη τη διάρκεια της αναπαράστασης του ιστορικού γεγονότος. Παράλληλα με την ιστορική αφήγηση που αντλήθηκε από έγκυρες πηγές, χρησιμοποιούνται ποιητικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη και του Νικηφόρου Βρεττάκου δημιουργώντας μια παράλληλη αφήγηση.»
Συντελεστές:
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Δήμος Ναυπακτίας
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ Δ Ι ΕΥΘΥΝΣΗ : Θέατρο Χωρίς Αυλαία
Δείτε το βίντεο από την συνέντευξη:

npress.gr

0Shares