Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
Αρχική ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ-ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Aφιέρωμα: Το παρόχθιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα στον Αμβρακικό είναι ένα σπουδαίο...

Aφιέρωμα: Το παρόχθιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα στον Αμβρακικό είναι ένα σπουδαίο τμήμα της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%82
Το παρόχθιο δάσος του Αγίου Βαρνάβα είναι ένα σπουδαίο τμήμα της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Το τοπίο του κάτω ρου του Λούρου βρίσκεται στην άκρη του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού και στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Δ.Ε. Λούρου. Αυτή η περιοχή περιλαμβάνει την εκτεταμένη ζώνη πλημμυρών του ποταμού Λούρου,της πηγές σκάλας, και το δάσος του Αγίου Βαρνάβα μαζί με τον ρύακα Ξηροπόταμο.
Είναι ένα ιερό άλσος που περιβάλλει τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βαρνάβα και σημαντικός βιότοπος που περιλαμβάνεται σε υγρότοπο διεθνούς σημασίας (περιοχή Ramsar), σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σε Τόπο Κοινοτικής Σημασίας του Δικτύου Natura 2000 και σε Εθνικό Πάρκο. Είναι θύλακας με σπάνιους οικότοπους παρόχθιων δασών και σύμπλεγμα ενδιαιτημάτων για σπάνια είδη φυτών και ζώων. Είναι προστατευόμενος χώρος δασικής αναψυχής και διεθνώς αναγνωρισμένη περιοχή αποκατάστασης του παρόχθιου δάσους.
%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%822
Στην περιοχή θα συναντήσουμε μεταξύ άλλων ζώα όπως, Σαϊνια, Συκοφάγους, Νανοτσικλιτάρες, Σκαθάρια, Πεταλούδες, Λαφίτες και ψάρια των ελών όπως, ψευδοφόξινος και ζουρνάς. Φυτά όπως, φιδόχορτο, κισσός, σαμπούκος και κληματσίδα. Δέντρα όπως, νερόφραξος, σκλήθρο, ασημοϊτιά, φτελιά, πλάτανος, ποδισκοφόρος δρυς και ασημόλευκα.

0Shares
LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ