Μεθοριακός σταθμός ήταν η πολύ αγαπημένη τηλεοπτική σειρά που ξεκίνησε να προβάλεται στην ΥΕΝΕΔ στις 13 Νοεμβρίου του 1974 και σταμάτησε στις 9 Δεκεμβρίου του 1981
Παραγωγή
Τα πρώτα 7 επεισόδια της σειράς ήταν αυτοτελή και σε κινηματογραφικό φιλμ. Από το 8ο επεισόδιο μέχρι το τελευταίο, η σειρά γυριζόταν σε βιντεοταινία, που ήταν τότε σε χρήση για κανονική τηλεοπτική προβολή, καθώς το φιλμ χρησιμοποιείται στην κινηματογράφηση.
Σενάριο
Το σενάριο του πρώτου επεισοδίου της σειράς, το έγραψε ο παραγωγός της, Θάνος Κάνιστρας. Στη συνέχεια και στα επόμενα έξι επεισόδια μια ομάδα πέντε σεναριογράφων έγραφε τις ιστορίες και την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το 8ο επεισόδιο και για ένα διάστημα δύο χρόνων, τη συγγραφή των σεναρίων της σειράς είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Άκης Φαράς]. Όταν ο σεναριογράφος νόσησε και του ήταν δύσκολο να συνεχίσει το γράψιμο, τη συγγραφή των σεναρίων του “Μεθοριακού σταθμού” ανέλαβε η Σούλα Πιερράκου η οποία και συνέχισε μέχρι το τέλος της σειράς.
Αλλαγές σκηνικών
Το χωριό Καλαμιά του “Μεθοριακού σταθμού” είχε “τοποθετηθεί” κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στο πρώτο αυτοτελές επεισόδιο μάλιστα, η υπόθεση περιλάμβανε την ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στο πρώτο επεισόδιο εμφανίστηκαν ηθοποιοί που δεν συμμετείχαν στη συνέχεια, όπως ο Νίκος Βασταρδής και ο Νίκος Λυκομήτρος. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς, Γιώργο Πετρίδη, την τελική γνώριμη μορφή του ο “Μεθοριακός σταθμός” την απέκτησε ύστερα από πρόταση του τότε διευθυντή της ΥΕΝΕΔ, Μάριου Βαλυνδρά, ο οποίος προέτρεψε τον σκηνοθέτη να “χρησιμοποιήσει” το φορμάτ της άλλης οικογενειακής σειράς της ΥΕΝΕΔ Το μικρό σπίτι στο λιβάδι (την σκηνοθετική επιμέλεια της μεταγλώττισης του οποίου, συμπτωματικά, την είχε ο ίδιος ο σκηνοθέτης του “Μεθοριακού”).
Το φθινόπωρο του 1980, μέσα στο πλαίσιο “ανανέωσης” των περισσότερων μακρόβιων Ελληνικών σειρών της τηλεόρασης (όπως το Λούνα Παρκ της ΕΡΤ, Το ημερολόγιο ενός θυρωρού της ΥΕΝΕΔ και Ο δρόμος (1977) της ΥΕΝΕΔ, που τελικά αποφασίστηκε να σταματήσει απότομα), έτσι και στον “Μεθοριακό σταθμό” αποφασίστηκε να γίνει μια “ανανέωση” της σειράς, με αλλαγή χωριού, αλλαγές προσώπων και αλλαγές στην ιστορία. Οι περισσότεροι κάτοικοι μετακόμισαν από την Καλαμιά σε άλλο χωριό, την Καστανιά, και προστέθηκαν αρκετοί νέοι ηθοποιοί στο καστ.
Διακοπή
Η σειρά τελικά καταργήθηκε, επειδή μετά τις εκλογές στις 18 Οκτωβρίου 1981, την 1η Νοεμβρίου ανέλαβε νέα διοίκηση, η οποία αποφάσισε να μην προβάλλει καμία από τις εκπομπές που είχε εγκρίνει η προηγούμενη διοίκηση. Τα μοναδικά επεισόδια που σώζονται στο Αρχείο της ΕΡΤ είναι 2 επεισόδια του 1981, το προτελευταίο επεισόδιο και άλλο ένα.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Βάσος Ανδριανός
Ρένα Βουτσινά
Κούλα Αγαγιώτου
Θόδωρος Έξαρχος
Μαρία Φωκά
Νικήτας Πλατής
Αθηνόδωρος Προύσαλης
Τζόλυ Γαρμπή
Ελένη Θεοφίλου
Μαρία Νίκα
Αρτέμης Μάτσας
Χρήστος Ζορμπάς
Λίλη Παπαγιάννη
Άννυ Πασπάτη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ WIKIPEDIA