αγρο1
Δραγάτης ή αγροφύλακας!
Αυτός ήταν ο παλιός αγροφύλακας ,αλλά παλιά στα χωριά μας τον έλεγαν «δραγάτη». Δραγάτες έλεγαν τα χωράφια που ήσανε γύρω από το χωριό ,τα περιβόλια με τα κάθε λογής δέντρα και λαχανικά! Έτσι ,επειδή εφύλαγε τις «δραγάτες» τον φώναζαν με αυτό το όνομα!
Πάντοτε γυρνούσε μέσα στις περιβόλες αι τα χωράφια ,είτε με τα πόδια ή καβάλα στο άλογό του ή τον γαϊδαράκο του. Ήταν το άγρυπνο μάτι του χωριού, ήταν αδύνατον να κάνεις κάτι στα περιβόλια ή τον κάμπο και να μην εμφανιστεί ως διά μαγείας ο αγροφύλακας, η σφυρίχτρα του ακουγόταν σε όλο τον κάμπο!
αγρο2
Ήταν αυτός που ξετρύπωνε μέσα από τα περιβόλια και τα αραποσίτια στον κάμπο ,ήταν αυτός που μας κυνηγούσε μέσα στα μικρά δρομάκια των περιβολιων όταν πηγαίναμε τα καλοκαιρινά μεσημέρια για τις παιδικές ας «εξερευνήσεις» που συνήθως κατέληγαν σε καυγάδες και κυνηγητά μέσα στους έρημους δρόμους του χωριού!
Κάθε Καλοκαίρι άρχιζε ο πόλεμος των παιδιών με τον αγροφύλακα.Θυμάμαι ότι κάθε φορά που μας έπιανε από κάποια σκανταλιά που είχαμε άνει (κλέβαμε κεράσια ,λυναμε τα σχοινιά από τα ζώα στον κάμπο,κόβαμε το νερό από τα πειβόλια) τρώγαμε το σχετικό «μπερτάκι» ,όποιον βέβαια προλάβαινε κι έπιανε,αλλά το απόγευμα στο καφενείο το έλεγε στους πατεράδες μας ,και τότε….έπεφτε το δεύτερο μπερτάκι αλλά εμείς μαυό δεν βάζαμε..βλέπεις …ήμασταν παιδιά!!!
Πάντως ο αγροφύλακας της εποχής εκείνης ήταν ο χωροφύλακας του χωριού! Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι και να μην το ξέρει ο αγροφύλακας, θυμάμαι ότι στο καφενείο καθόταν πάντα μαζί με τον παπά, τον πρόεδρο και τον δάσκαλο του χωριού.
αγρο3
Παρότι ήταν αυστηρός στη δουλειά του ,ποτέ δεν είχε πάει άνθρωπο στο δικαστήριο ,πάντοτε με τον τρόπο του και το «αζημίωτο» βέβαια, συμφιλίωνε τους χωριανούς μας!
Η παλιά αγροφυλακή κάποια περίοδο καταργήθηκε και τώρα πάλι ιδρύθηκε ,αλλά με περισσότερα καθήκοντα από αυτά των παλιών αγροφυλάκων που γνωρίζαμε, με εξοπλισμό νέας τεχνολογίας και αλλαγή της παραδοσιακής στολής που ξέραμε!
Αντικρύζοντας τους νέους αγροφύλακες ,περισσότερο φαίνονται για κάποιο νέο στρατωτικό σώμα ,παρά για αγροφύλακες!
Και τελειώνοντας με μια ωραία φωτογραφία με τάση χιουμοριστικής διάθεσης, γιατι παρότι το σώμα της αγροφυλακής είναι υπαρκτό , εν τούτοις ο εξοπλισμός τους υπάρχει σε φωτογραφίες και χαρτιά!
Πάντως ο παλιός αγροφύλακας …πήρε σύνταξη! ,,, δεν υπάρχει πια, παρά μόνον σε φωτογραφίες και στην μνήμη αυτών που τους ζήσανε στην περίοδο εκείνη!
/konroroes.pblogs.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *