Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που προκάλεσε η έντονη χαλαζόπτωση το απόγευμα του Σαββάτου σε δενδρώδεις καλλιέργειες στον κάμπο των Οινιαδών και στη Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.

Στις Οινιάδες οι ζημιές εντοπίζονται σε μια μεγάλη έκταση του κάμπου που ξεπερνά τα 30.000 στρέμματα και αφορούν κυρίως ελιές καλαμών αλλά και εσπεριδοειδή και αμπέλια.

Στην περιοχή από το πρωί βρίσκεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και κάνει επιτόπιες αυτοψίες.

Λόγω της έντασης του φαινομένου καταστράφηκε ολοσχερώς η φετινή παραγωγή στις ελιές καλαμών, καθώς και της επόμενης χρονιάς, αφού θα πρέπει να κλαδευτούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δέντρα για να αντιμετωπίσουν ασθένειες που προκαλούνται από βακτήρια που αναπτύσσονται στα κλαριά και τους κορμούς.

Έτσι δεκάδες παραγωγοί της περιοχής βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση, αφού για δυο χρόνια θα μείνουν χωρίς εισόδημα από τις συγκεκριμένες καλλιέργειες και παράλληλα να προβούν και σε κοστοβόρες εργασίες (κλάδεμα, ραντίσματα κλπ.)

Ταυτόχρονα οι παραγωγοί «κρατούν μικρό καλάθι» για τις αποζημιώσεις που θα λάβουν από τον ΕΛΓΑ, λόγω των χρόνων παθογενειών του οργανισμού και της βραδύτητας με την οποία διαχρονικά αντιμετωπίζει ανάλογες καταστάσεις.

Χθες στην περιοχή βρέθηκαν συνεργάτες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού που διαπίστωσαν στο μέγεθος της καταστροφής, σε επιτόπιες επισκέψεις σε λιοστάσια και περιβόλια.

Παραγωγοί της περιοχής ζήτησαν την άμεση εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να τύχουν οικονομικής «ανακούφισης», μιας και τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε σειρά απρογραμμάτιστων εργασιών, ώστε όπως αναφέραμε, να «σώσουν» τα δέντρα τους για να συλλέξουν παραγωγή από το φθινόπωρο του 2023…

Σε σχετική ενημέρωση χθες από το γραφείο τύπου του Σπήλιου Λιβανού αναφέρεται:

Τις περιοχές του Νεοχωρίου και της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου που επλήγησαν από έντονη χαλαζόπτωση το απόγευμα του Σαββάτου, επισκέφθηκαν με εντολή του ΥΠΑΑΤ και βουλευτού Αιτωλοακαρνανιας Σπήλιου Λιβανου, συνεργάτες του, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στη Λισαβώνα.

Στις επιτόπιες επισκέψεις παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου κ. Γεράσιμος Μακρής, καθώς και αγρότες οι οποίες ενημέρωσαν τους συνεργάτες του Υπουργού για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους.

Οι φωτογραφίες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το χαλάζι σε ελιές και δενδρώδεις καλλιέργειες


Ο κ. Λιβανός ενημερώθηκε για τις ζημιές και επικοινώνησε με τον διοικητή του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι σήμερα, Δευτέρα, κλιμάκια του Οργανισμού θα επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές για καταγραφή των ζημιών.

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *