Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΑπίστευτη οικολογική καταστροφή,μολύνθηκαν ολα τα παράλια της Νότιας Αττικής!

Απίστευτη οικολογική καταστροφή,μολύνθηκαν ολα τα παράλια της Νότιας Αττικής!


Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το λιμενικό σε όλο το παραλιακό μέτωπο στα νότια προάστια λόγω της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό.
Μιλώντας στον realfm ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, αποκάλυψε οτι μετά από επικοινωνία με τον Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, η κατάσταση χειροτερεύει. «Φοβάμαι ότι θα έχουμε χειρότερα. Η πετρελαιοκηλίδα θα φύγει και προς το καβούρι», είπε ο δήμαρχος Πειραιά
Παπανικολάου: «Εφτασε στη Γλυφάδα μας και το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό»
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Γλυφάδας αναρτώντας στο facebook κείμενο και φωτογραφίες με την πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Γλυφάδας.
Τα σκάφη του λιμενικού έχουν εντοπίσει διάσπαρτες εστίες της ιριδίζουσας επιφάνειας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καλαμακίου και του Αγίου Κοσμά.
Επεκτάθηκε και μάλιστα έχει φτάσει εκτός από την Πειραϊκή και την Φρεαττύδα και σε Καλαμάκι, Αγιο Κοσμά, και Ελληνικό.
Η κατεύθυνση της κηλίδας είναι νότια-νοτιοανατολική, δηλαδή από την ζώνη του Πειραιά μέχρι και σχεδόν το Ελληνικό και το «όπλο» που έχουν οι Αρχές για να σταματήσουν την οικολογική καταστροφή είναι το ειδικό σκάφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από τη χώρα μας.
Ένα κομμάτι πετρελαιοκηλίδας, από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» , έφτασε στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κοσμά κινητοποιώντας τις λιμενικές αρχές, που περιπολούν συνεχώς με σκάφη όλο το παραλιακό μέτωπο στα νότια προάστια.
Τη μεταφορά τμημάτων της πετρελαιοκηλίδας που έχει φτάσει στην Πειραϊκή, βοηθούν οι άνεμοι.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη ρύπανση που προκάλεσε σε Σαλαμίνα και Πειραιά η βύθιση του μικρού δεξαμενόπλοιου τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ψυτάλλεια.
Η απάντηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας για τη βύθιση στο Σαρωνικό: Λυπούμαστε. Ήταν αξιόπλοο το δεξαμενόπολοιο
Τη λύπη της για την αδόκητη πρόκληση του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου «Αγ. Ζώνη ΙΙ» και την εξ αυτού ακόλουθη μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της παράκτιας περιοχής της Σαλαμίνας εκφράζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Αγία Ζώνη ναυτική εταιρεία».
«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους, τους επιχειρηματίες της περιοχής και τις τοπικές αρχές. Από την πλευρά μας, αμέσως μετά την βύθιση του πλοίου, που είναι τεράστιο πλήγμα για εμάς, το προσωπικό και τις οικογένειές μας, δόθηκαν εντολές στην ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε το έργο της απορρύπανσης, να πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς δυνατό, ώστε να καθαριστεί πλήρως η πληγείσα περιοχή. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα γίνει», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η εταιρεία δηλώνει εξάλλου ότι η διαρροή καυσίμων από το πλοίο έχει σταματήσει και συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης του φορτίου, που θα μεταφορτωθεί σε άλλο πλοίο το οποίο ναύλωσε η εταιρεία για το σκοπό αυτό, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μελλοντικής διαρροής.
«Σε κάθε περίπτωση είμαστε και θα παραμείνουμε σε διαρκή επαφή με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως το περιβάλλον» αναφέρει ενώ σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου, ενημερώνει ότι «οι αυτοψίες των δυτών και οι πραγματογνωμοσύνες από τις αρμόδιες αρχές και οργανισμούς είναι σε εξέλιξη και όταν ολοκληρωθούν», θα είναι σε θέση να γνωρίζει.
Επισημαίνει ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, τα πιστοποιητικά του ήταν εν ισχύι και είχε υποβληθεί σε όλους τους ελέγχους, όπως η κείμενη νομοθεσία απαιτεί.
«Η “υποψία” που εκφράζεται από οιονδήποτε σχετικά με υποτιθέμενη μη καταλληλότητα του πλοίου να εκτελεί το έργο για το οποίο προοριζόταν είναι ψευδής, συκοφαντική και η εταιρεία επιφυλάσσεται των δικαιωμάτων της», αναφέρει τέλος η πλοιοκτήτρια εταιρεία.




ΠΗΓΗ MADATA.GR