Ο Ίναχος ποταμός βρίσκεται στην περιοχή του Βάλτου στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και είναι παραπόταμος του Αχελώου.
Σύμφωνα με τον Στράβωνα συγκαταλεγόταν μεταξύ των κυριότερων ποταμών της Β.Δ. Ελλάδας μαζί με τον Άραχθο, τον Αχελώο και τον Εύηνο.

Πήρε το όνομά του από τον Βασιλιά του Άργους, Ίναχο. Τον αποκαλούν επίσης με τα ονόματα Συντεκνιώτη, Κρικελιώτη και Μπζιάκα. Πηγάζει στις κορυφές των βουνών Μακρυνόρους και Γαβρόβου, ψηλότερα από το Πατιόπουλο ή Σύντεκνο.
Ο Σοφοκλής όμως αναφέρει τις πηγές του στην Ήπειρο. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ίναχος και ο Άνω Αχελώος ή Ασπροπόταμος αποτελούσαν το ίδιο ποτάμι, που ενώνονταν στο όρος Κανάλα ή Καλάνα στον ορεινό Βάλτο.
Διασχίζει τα χωριά της περιοχής κυλώντας Δυτικά του όρους Κανάλα και χύνεται στα νερά της τεχνητής λίμνης Καστρακίου. Στο Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας λειτουργούν Ιαματικά λουτρά, στην βόρεια όχθη του. Αναφέρονται διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση της ονομασίας του. Σύμφωνα με την επικρατέστερη, τη δεύτερη χιλιετία π.χ. όταν οι Αργείοι με αρχιστράτηγο τον Αλκμέονα, εγκαταστάθηκαν στο Αμφιλοχικό Άργος, τον ονόμασαν Ίναχο προς τιμή του βασιλιά τους αλλά και για να τους θυμίζει το ποτάμι του τόπου καταγωγής τους.

Κατ’ άλλη οφείλει το όνομά του, στον Ίναχο γενάρχη των Πελασγών που ακολούθησαν τον ρου του ποταμού, στην πορεία τους προς τον Ελληνικό Νότο.
livepedia

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *