Ο ηθοποιός Βασίλης Τσάγκλος γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1939 στην Πύλο του Νομού Μεσσηνίας. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο πραγματοποιήθηκε το 1964 με τη Λαϊκή Σκηνή. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Ελεύθερο Θέατρο, με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς και θιασάρχες της εποχής του. Το 1989 πήρε την πρωτοβουλία και δημιούργησε τον πρώτο πυρήνα για την ίδρυση του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα (ΔΗ.ΘΕ.ΜΑ). Δίδαξε, σκηνοθέτησε και έβαλε το θεμέλιο λίθο για τη σύσταση του παραπάνω θεάτρου ως νομικό πρόσωπο, παραμένοντας ως το τέλος της ζωής του συμπαραστάτης σε κάθε θεατρική απόπειρα της ομάδας. Προς τιμήν του το θερινό θέατρο του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα φέρει την επωνυμία «Βασίλης Τσάγκλος».
Το 1984 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Β΄ ανδρικού ρόλου για τη συμμετοχή του στην ταινία «Η κάθοδος των εννιά». Απεβίωσε στην Αθήνα στις 16 Φεβρουαρίου 2017 σε ηλικία 77 ετών.
Συμμετείχε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, σε δεκάδες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου και θεατρικές παραστάσεις, αλλά στο νεότερο ευρύ κοινό έγινε γνωστός μέσα από συμμετοχές του σε σίριαλ όπως το «7 Θανάσιμες Πεθερές» και «Στο παρά πέντε», όπου έπαιξε τον ρόλο του παππού Χαράλαμπου.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες και θεατρικούς συγγραφείς. Η ερμηνεία του, στην ταινία «Άγγελος» του Γιώργου Κατακουζηνού συγκλόνισε κοινό και κριτική επιτροπή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε, μεταξύ άλλων στις ταινίες: «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο» (1970, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιάννη Δαλιανίδη), «Ο Αστραπόγιαννος» (1970, σε σκηνοθεσία του Νίκου Τζήμα και σενάριο του Πέτρου Μακεδώνα και Νίκου Τζήμα), «Μέρες του ’36» (1972), «Ο Θίασος» (1975), «Οι Κυνηγοί» (1977, και οι τρείς σε σκηνοθεσία και σενάριο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου), «Άγγελος» (1982, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γιώργου Κατακουζηνού), «Ο Άνθρωπος που το’ παιζε πολύ» (1983, σε σκηνοθεσία του Όμηρου Ευστρατιάδη και σενάριο του Γιάννη Σκλάβου), «Εδώ είναι Βαλκάνια» (1984, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βασίλη Μπουντούρη), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου), «Η κάθοδος των εννιά» (1984, σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σιοπαχά και σενάριο του Θανάση Βαλτινού), «Ο Αδέξιος Εραστής» (1984, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Μαρίας Σκούρτη), «Made in Greece» (1987, σε σκηνοθεσία του Πάνου Αγγελόπουλου και σενάριο του Γιάννη Κακουλίδη και του Χάρρυ Κλυνν), «Και δειλός και τολμηρός» (1988, σε σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη και σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη), «Μπίζνες στα Βαλκάνια» (1997, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Βασίλη Μπουντούρη), «Το Παιχνίδι της Σκιάς» (2001, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σταύρου Βιδάλη), «Uranya» (2006, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Κώστα Καπάκα), «Ο γιος του φύλακα» (2006, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και σενάριο του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου και του Βασίλη Ραΐση), και «Καντίνα» (2009, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Καπλανίδη και σενάριο του Σταύρου Τσιώλη).

Στη μικρή οθόνη συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στις τηλεοπτικές σειρές: «Παράξενος ταξιδιώτης» (1972, σε σκηνοθεσία του Κώστα Κουτσομύτη και σενάριο του Γιάννη Φίλλιπα), «Βεντέτα» (1986, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ποντίκα και σενάριο του Θάνου Λειβαδίτη), «Οι φωτογράφοι» (1998, σε σκηνοθεσία του Νίκου Κούνδουρου και σενάριο του Νίκου Κωνσταντάρα και του Νίκου Κούνδουρου), «Μυστικά και λάθη» (2003, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα και σενάριο της Στέλλας Βασιλαντωνάκη), «Αν θυμηθείς το όνειρο μου» (2003, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Ντούρου και σενάριο της Κάκιας Ιγερινού), «7 Θανάσιμες πεθερές: Η κακιά πεθερά» (2004, σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Πετρινιώτη και σενάριο του Κωνσταντίνου Κατσέλη) ενώ η τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση ήταν στην τηλεοπτική σειρά «Στο παρά 5» (2005, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αγγελόπουλου και σενάριο του Γιώργου Καπουτζίδη).
Από τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:
Κωνσταντίνος Δίγκας, Δημοσιογράφος.
eoellas.org

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *