Συνεδρίασε σήμερα το πρωί το τοπικό Συμβούλιο Βόνιτσας και έγινε ψηφοφορία για ανάδειξει   πρόεδρου με τα τις αλλαγές που έφερε η αντισυνταγματικότητα της διάταξης για τον ορισμό του προέδρου . Υποψήφιοι ήταν  o Χασακής Χρήστος και ο Δημάκας Δημήτρης.

Η ψηφοφορία έγινε μυστική με κάλπη στο Δημαρχείο και έλαβαν: Χασακής Χρήστος 2 ψήφους και Δημάκας Δημήτριος 5 ψήφους.

Τα μέλη της τοπικής κοινότητας Βόνιτσας είναι τα εξής:

Δημάκας Δημήτριος, Ελισάβετ Ζουμή από το συνδυασμό του Κασόλα

Χασακής Χρήστος, Μασούρας Κώστας από το συνδυασμό Αποστολάκη

Μάρης Φώτης Ανεξάρτητος

Κατσαράς Θεόδωρος και Καραλής Χρήστος με το συνδυασμό Μασούρα

Από σήμερα λοιπόν η Βόνιτσα έχει νέο πρόεδρο τον Δημήτρη Δημάκα που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο «Κύμα Αλλαγής» με επικεφαλής το Θανάση Κασόλα.

Στο Δρυμό επανεκλέχθηκε ο Βλαχογιάννης Κωνσταντίνος, ενώ πιστεύουμε δεν θα υπάρξει κάποια άλλη αλλαγή στους προέδρους των  χωριών του Δήμου μας που έχουν εκλογές έως και σήμερα.

Στην Τρύφου επανεκλέγει ο Ιωάννης Παύλου

Μετά την απόφαση 283/2023 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία και συμμορφώθηκε το Υπουργείο των Εσωτερικών με ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων.

Συγκεκριμένα, με τη διάταξη του άρθρου 10 του ν. 5043/2023 (Α’ 91), προστέθηκε άρθρο 79Α στον ν. 3852/2010 (Α’ 87) και προβλέφθηκε ειδική ρύθμιση για την εκλογή προέδρου συμβουλίου δημοτικής κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων (δηλαδή με μόνιμο πληθυσμό ίσο ή μεγαλύτερο των 301 κατοίκων) για το υπόλοιπο της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου (δηλαδή έως τις 31.12.2023), σε συμμόρφωση με την υπ. αρ. 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με την εν λόγω απόφαση κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 4623/2019 (Α’ 134) και της παρ. 4 του άρθρου 10 του ν. 4625/2019 (Α’ 139), με τις οποίες προβλεπόταν ότι πρόεδρος του συμβουλίου στις δημοτικές κοινότητες ορίζεται ο σύμβουλος, ο οποίος έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, του πρώτου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού στην εν λόγω δημοτική κοινότητα.

Από xiromeropress