%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b12
Ο Ιπποκρατης (460 – 370 π.χ), ο πατερας της ιατρικης, χρησιμοποιουσε το γαλα γαιδουρας για πολλες ασθενειες οπως τα προβληματα του ηπατος,μούσματικες ασθενειες, πυρετοι, οιδημα, ινορραγιες, δηλητηριασεις, και πληγες.
Ειναι γνωστο οτι η βασιλισσα Κλεοπατρα της αρχαιας Αιγυπτου, γνωστη για την εκπληκτικη ομορφια της, εκανε καθημερινα μπανιο με γαλα γαιδουρας. Καθως οπως λεει ο μυθος, οπου και αν ταξιδευε διεταζε και επαιρνε μαζι της απαραιτητα 500 γαιδουρια για να εξασφαλιζει την καθημερινη της
τελετουργια που ηταν απαραιτητη για την διατηρηση της ομορφιας και την νεοτητα της επιδερμιδας της. Η δευτερη συζηγος του Ρωμαιου Αυτοκρατορα Νερωνα, Poppea Sabina, ακολουθησε επισης το ιδιο μυστικο ομορφιας και νεοτητας στην καθημερινοτητα της οπως αναφερεται και στην περιγραφη του Πλινιου για τις αρετες του γαλακτος γαιδουρας για το δερμα. Ο Πλινιος αναφερει οτι “το γαιδουρόγαλα σβηνει τις ρητιδες στο δερμα, καθιστα το δερμα πιο λεπτο και διατηρει το λευκο. Ειναι γνωστο οτι μερικες γυναικες πλενουν το προσωπο τους σε αυτο επτα φορες την μερα, με αυστηροτητα στον αριθμο αυτο”. Η αδελφη του Ναπολεωντα Βοναπαρτη, Pauline, ηταν επισης οπαδος του γαλακτος γαιδουριων για την φροντιδα του δερματος.
Ο Πλινιος ο πρεσβυτερος συνιστα γαλα γαιδουρας για την καταπολεμηση της δηλητηριασης, πυρετος, κοπωση, λεκεδες στα ματια, αδυναμα δοντια, ελκη, ασθμα, και ορισμενες γυναικολογικες παθησεις. Oμοιως, ο Georges-Louis Lecterc, Comte de Buffon (1707-1788) αναφερει τα οφελη και τονιζει τις ιαματικες ιδιοτητες του γαλακτος γαιδουρας για διαφορες παθησεις, που αρκετες εχουν διατηρηθει απο τους Ελληνες μεχρι σημερα.
Μεχρι την εναρξη της χρησης του γαιδουρινου γαλακτος τον 20ο αιωνα ως υποκαταστατο του μητρικου γαλακτος, και σε μικροτερο βαθμο μεσω του πολεμου και περιπου μεχρι πριν απο 60 χρονια τα γαιδουρια μπορουσαν να βρεθουν σε καθε γωνια του δρομου και σε διαφορες πολεις παρεχοντας ενα θρεπτικο γευμα για τα μωρα. Ειδικοτερα, στη Γαλλια, την Καταλωνια και νοτια Ιταλια περιπου πριν εκατο χρονια θα μπορουσε κανεις να βρει γαιδουρακια στις πορτες των σπιτιων να αρμεγοντια επι τοπου. Οι ιδιοτητες του γαλακτος γαιδαρου ηταν γνωστο οτι ηταν ακρως επωφελης για αδυναμα παιδια.
%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1%ce%b1
Η περίφημη συγγραφεας Jane Austin γραφει για το γαλα γαιδουρας οτι θα ηταν μια καταπληκτικη θεραπεια για ατομα που πασχουν απο την καταναλωση και για τα ασθανικα ατομα γενικοτερα. Οι εγχωριες Ιατρικης William Buchan απο τις αρχες του 1900 αναφερεται στο γαιδουρινο γαλα ως θεραπεια για το βηχα τα αναπνευστικα προβληματα. Ενα αρθρο που δημοσιευθηκε στο London Globe & στο New York Times τον Οκτωμβρη του 1882 αναφερονται σε μια μελετη που εγινε σε ενα νοσοκομειο στο Παρισι εκεινη την εποχη. Τα αποτελεσματα κατεληξαν στο συμπερασμα οτι το γαλα γιαδουριου ηταν σαφης νικητης εναντιον προβειου και αγελαδινου γαλακτος οταν χορηγειται σε παιδια με μεταδοτικες ασθενειες.
Στην Ινδια ακομη και το γαλα γαιδουρας δινεται σημερα σε νεογεννητα μωρα για να ενισχυσει το ανοσοποιητικο τους συστημα και να τους δωσει μια καλη “δυνατη φωνη”.
Διατροφικες χρησεις του γαλακτος γαιδουριων περιλαμβανουν:
Υποκατασταση του ανθρωπινου μητρικου γαλακτος
η χρηση του ως το 1900 ηταν μερος της καθημερινοτητας σε νεογνα).
Μια εναλλακτικη λυση για το αγελαδινο γαλα σε παιδια με αλλεργιες.
Προσφατες μελετες εχουν δειξει οτι το γαλα γαιδουριου θα μπορουσε να χρησιμευσει ως εναλλακτικη λυση για το αγελαδινο γαλα για τα παιδια με αλλεργικες αντιδρασεις στις πρωτεινες του αγελαδινου γαλακτος. Η μελετη κατεληξε στο συμπερασμα οτι τα παιδια με αλλεργιες, υστερα απο μια μακροχρονη χρηση γαλακτος γαιδαρου δεν ξαναπαρουσιασαν καποια αλλεργια και ειχαν φυσιολογικο ποσοστο αυξησης για τις ηλικιες τους.
Για τα παιδια,γενικοτερα,για να κατοχυρωσουν την αναπτυξη τους
Οι ηλικιωμενοι με οστεοπορωση
Αναρρωσαντες
Ως μια υγιη φυσικη εναλλακτικη λυση στη διατροφη σας
Φαρμακευτικές
Το γαιδουρογαλα ηταν ευρεως γνωστο για τις θεραπευτικες του ιδιοτητες και το χρησιμοποιουσαν στην ιατρικη κατα την αρχαιοτητα, καθως και οι γιατροι το συνιστουσαν για τη θεραπεια ολων των ασθενειων και παθησεων. Ενδεικτικα: Δηλητηρια εξουδετερωθηκαν με γαλα γαιδουρας απο δαγκωματα φιδιων. Ενισχυση δοντιων και ιαση τους.Πονος αρθρωσεων,δυσκοιλιοτητα,ασθμα,ελκος στομαχου,συμπτωματα χαλαρωσης εμμηνοριας, πονολαιμος και ισως το σημαντικοτερο την θεραπεια της φυματιωσης (ΤΒ) και πιο γενικα βηχας καθε ειδους.
Η πιο ηλικιωμενη γυναικα του κοσμου, η Maria Esther de Capovilla απο τον ησημερινο, που πεθανε το 2006 σε ηλικια 116 ετων, οταν ερωτηθηκε για το μυστικο της μακροζωιας της ειπε: (και επιβεβαιωθηκε και απο την οικογενεια της) οτι οφειλοταν σε μια ημερησια δοση γαλακτος γαιδουρας!
Στην Ινδια ακομη και σημερα το γαλα γαιδουρας δινεται σε νεογεννητα μωρα για την ενισχυση του ανοσοποιητικου τους συστηματος καθως και για να “εχουν μια καλη,ισχυρη φωνη” και ας μην ξεχναμε οτι το γαλα γαιδουρας χρησιμοποιηθηκε προσφατα, τη δεκαετια του 1970 στην Ελλαδα ως μια πολυ αποτελεσματικη θεραπεια για τον κοκιτη!.latte.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *