“ΕΦΥΓΕ “σήμερα από την ζωή η πολυβραβευμένη ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΜΠΑ!

Την έχουν χαρακτηρίσει ως “την Ελληνίδα Εντίθ Πιαφ” και “την καλύτερη μεταπολεμική τραγουδίστρια της Ευρώπης”.

Πρόκειται για τη Νίκη Καμπά, ερμηνεύτρια που μεσουράνησε κατά τη δεκαετία του ’60 στο ελαφρό τραγούδι, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Αν και γεννημένη στη Μυτιλήνη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, η Νίκη Καμπά θεωρεί ως δεύτερη πατρίδα της τη Θεσσαλονίκη. Και όχι άδικα, καθώς στην πόλη αυτή αναδείχτηκε επαγγελματικά, μέσα από τις τρεις συνεχείς συμμετοχές της στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού.

Την πρώτη χρονιά της συμμετοχής της, το 1963, η Νίκη Καμπά απέσπασε μάλιστα δύο βραβεία: το πρώτο με το τραγούδι του Κώστα Κλάββα “Πέταξε ένα πουλί” και το τρίτο με το “Άκου” του Τάκη Παναγόπουλου.

Οι βραβεύσεις δε σταμάτησαν εκεί. Ένα χρόνο μετά κερδίζει το δεύτερο βραβείο με το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα “Τώρα”. Η τρίτη συνεχής συμμετοχή της έμελλε να είναι και η τελευταία, καθώς αποφασίζει να μην ξαναπάρει μέρος. “Μου έκλεισαν το μικρόφωνο την ώρα που τραγουδούσα και δεν μου έδωσαν την ευκαιρία να ξαναπώ το τραγούδι μου. Τότε είπα ότι δεν θα ξανασχοληθώ με το Φεστιβάλ Τραγουδιού”, εξηγεί η κ. Καμπά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Το μεγάλο ταλέντο της είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Την εποχή εκείνη γνώρισε το Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος της πρότεινε να συμμετάσχει στη μουσική παράσταση “Μαγική πόλη”. “Όταν με πρωτοάκουσε, μου είπε ότι η ευαισθησία και η δραματικότητα της φωνής μου είναι μοναδική”, θυμάται.

Την ίδια περίοδο άρχισε να διαγράφει την πορεία της στο εξωτερικό. Το 1964 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βαλκανιάδας του Βελιγραδίου, όπου ανακηρύχθηκε η πιο δημοφιλής τραγουδίστρια. Ακολούθησαν συμμετοχές της σε φεστιβάλ στην Πολωνία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, χώρες από τις οποίες επέστρεφε έχοντας ως “σουβενίρ” στις αποσκευές της βραβεία, επαίνους και πολλά χειροκροτήματα.

“Θυμάμαι ότι έπαιρνα τα βραβεία και έκλαιγα, γιατί δεν είχα με ποιον να μοιραστώ τη χαρά μου. Τότε βλέπετε ταξίδευα μόνη μου, χωρίς επιτελεία, συνθέτες, στιχουργούς και δημοσιογράφους”, θυμάται, και συμπληρώνει: “Δεν είχα μάνατζερ, μέχρι σήμερα δεν ξέρω πώς με καλούσαν στα φεστιβάλ του εξωτερικού”.

Αρκετές φορές της έγινε η πρόταση να κάνει διεθνή καριέρα, ωστόσο εκείνη προτιμούσε να μην απουσιάζει από την Ελλάδα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκειμένου να μην παραμελήσει τα παιδιά της.

Αντίθετα με το πλούσιο πρόγραμμα των συναυλιών της, οι δισκογραφικές δουλειές που έκανε ήταν πολύ λίγες. “Εάν για κάτι μετανιώνω ήταν ότι δεν ζήτησα από συνθέτες τους οποίους γνώριζα και εκτιμούσα, όπως ο Μάνος Λοΐζος, να μου γράψουν τραγούδια. Δεν το έκανα εσκεμμένα, όμως, αλλά από συστολή”, παρατηρεί.

Το 1981 η Νίκη Καμπά αποφασίζει να σταματήσει το τραγούδι, απογοητευμένη από τον ανταγωνισμό και τις “τρικλοποδιές” που βίωσε από συναδέλφους της. Η ίδια εξηγεί: “Υπήρξαν φορές που μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού στάθηκαν εμπόδιο στην πορεία μου. Και αναρωτιέμαι γιατί. Δεν πείραξα ποτέ κανέναν, δεν ενόχλησα ποτέ κανέναν”.

Πέρασαν 17 χρόνια μέχρι να πειστεί να ανεβεί ξανά στη σκηνή και αυτό σε επιλεγμένες εκδηλώσεις, όπως το αφιέρωμα στους Έλληνες καλλιτέχνες των δεκαετιών ’60 και ’70, που έγινε το 1998 στη Χαλκίδα. “Δεν είδα ποτέ το τραγούδι ως επάγγελμα, δεν τραγούδησα ποτέ για να βγάλω λεφτά, αλλά για να κάνω αυτό που αγαπώ”, διευκρινίζει. Και πάλι, όμως, ένα πρόβλημα στις φωνητικές της χορδές πριν από ενάμιση χρόνο την αναγκάζει να εγκαταλείψει οριστικά τη μεγάλη της αγάπη, το τραγούδι.

Σήμερα απογοητευμένη από τη σύγχρονη δισκογραφία νοσταλγεί τα χρόνια που η ίδια πρωτοτραγούδησε. “Δεν δέχτηκα ποτέ να τραγουδήσω πλέιμπακ. Τότε δεν υπήρχε περίπτωση να τραγουδήσεις, εάν δεν είχες καλή φωνή. Σήμερα πηγαίνει το κοινό να ακούσει τους καλλιτέχνες και αυτοί το κοροϊδεύουν τραγουδώντας πλέιμπακ”, λέει χαρακτηριστικά.

Η Νίκη Καμπά θα βραβευτεί από το δήμο Θεσσαλονίκης για την προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι την ερχόμενη Κυριακή, στις 8.30 μ.μ., στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ίδια τονίζει ότι με τη βράβευσή της αυτή κλείνει πλέον ο κύκλος της στο τραγούδι.

Τα τελευταία χρόνια η Νίκη Καμπά εξασκεί ένα άλλο μεγάλο της ταλέντο, τη ζωγραφική, ως διέξοδο για την αποχή της από το τραγούδι. “Μ’ αρέσει να αποτυπώνω παλιές γειτονιές και παραδοσιακά κτίσματα που χάνονται”, εξηγεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.kazam.gr


Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *