Τραγικές εικόνες μεταδίδονται το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Λέσβο, την ώρα που η φωτιά έχει φτάσει πλέον στην παραλία του οικισμού των Βατερών
Πανικόβλητοι είναι οι κάτοικοι του οικισμού των Βατερών στη Λέσβο, όπου όπως μεταφέρεται πνέουν ισχυροί άνεμοι – οι οποίοι μάλιστα αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση – δυσχεραίνοντας σημαντικά την κατάσβεση της φωτιάς που καίει από το πρωί.

Η φωτιά έχει φτάσει πλέον στις αυλές των σπιτιών, ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ήδη έχουν καεί δυο σπίτια.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, επιβεβαίωσε πως έχει καεί και ένα κατάστημα εστίασης:

Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται για την εκκένωση, έχουμε επιτάξει ΚΤΕΛ για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι με ασφάλεια. Με τη φορά που έχει τώρα ο άνεμος και με την εικόνα που έχω από το μέτωπο, θεωρώ απίθανο να μην καούν κι άλλες οικίες.

Σύμφωνα με τον κ. Βέρρο, τα μέτωπα αρχικά ήταν δύο τα οποία ωστόσο στην πορεία ενώθηκαν και η φορά των ανέμων τα οδήγησε μέσα στον οικισμό των Βατερών.

Στη Λέσβο επιχειρούν το μεσημέρι του Σαββάτου 2 CL415, 3 TRACTORES και ένα Mi8.

Η φωτιά έχει φτάσει μερικές δεκάδες μέτρα από τη θάλασσα, με την πυροσβεστική και τις δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο να πηγαίνουν πόρτα-πόρτα για να βεβαιωθούν πως έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κάτοικοι.

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην κατάσβεση
Στην περιοχή επιχειρούν τέσσερα (4) CL-415, δυο (2) PZL, τέσσερα (4) Πυροσβεστικά οχήματα, δύο(2) υδροφόρες, τρία (3) λεωφορεία, ένας(1) Προωθητής Γαιών και ένα (1) Βυτιοφόρο Καυσίμου.

Η Κ/Φ ΚΑΣΟΣ πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Σε επιφυλακή για τα χωριά Βρίσα και Σταυρός
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο Ανδρέας Αξής, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Λέσβου, ανέφερε πως το μεσημέρι του Σαββάτου βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες να δημιουργηθούν αναχώματα για τη φωτιά προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ακόμη δύο οικισμοί και συγκεκριμένα τα Βρίσα και ο Σταυρός.

Σημειώνεται πως νωρίτερα εστάλη και 112 για την εκκένωση των Βατερών προς με κατεύθυνση προς Πολιχνίτο. Αυτή την ώρα έχουν απομακρυνθεί από τον οικισμό όλοι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι.

112

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, στο σημείο επιχειρούν εναέρια μέσα καθώς απογειώθηκε ένα ελικόπτερο Mi 8, 2 αεροσκάφη PZL ενώ σπεύδουν και Airtractors.dikaiologitika.gr/

Από xiromeropress