Οι ελιές πρέπει να είναι πράσινες, αλλά όχι πολύ άγουρες. Πρέπει να έχουν μαζευτεί τον Οκτώβριο, όχι πριν.
Συστατικά
Πράσινες ελιές
Χοντρό αλάτι
Λεμόνια
Σκόνη κιτρικού οξέως (ξυνό) προαιρετικά
Νερό
Επίσης:
1 μεγάλο μπωλ ή κουβά
1 μεγάλη κανάτα
1 αυγό
1 πλαστικό κουβά και κεραμικό βάζο ή γυάλινα βάζα
1 επίπεδο κομμάτι μάρμαρο
1 μεγάλη πέτρα ή μάρμαρο

Οδηγίες:
Διαλέξτε τις καλές ελιές, και πετάξτε όσες είναι χτυπημένες ή άρρωστες από δάκο κτλ. Βάλτε τις διαλεγμένες ελιές, μία μία, πάνω στο επίπεδο μάρμαρο και χτυπήστε τες με την πέτρα ή το άλλο κομμάτι μάρμαρο.
Το χτύπημα δεν πρέπει να είναι τόσο δυνατό ώστε να τι σπάσει στα δύο ή αν τις λιώσει τελείως. Χρειάζονται μερικά χτυπήματα και θα βρείτε πόσο δυνατά πρέπει να χτυπάτε.
Βάλτε τις τσακισμένες ελιές σε ένα μεγάλο μπωλ – λεκάνη, γεμίστε με νερό, προσθέστε μερικές φέτες λεμόνι, και σκεπάστε με μια πετσέτα ή ένα δίσκο.
Αφήστε τες εκεί για περίπου 10 μέρες, αλλά μην ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό κάθε μέρα. Αν το ξεχάσετε, ειδικά σε ζεστές μέρες, τότε μπορεί να μυρίσουν και να χαλάσουν.
Όταν περάσουν οι δέκα μέρες, δοκιμάστε για να δείτε αν πικρίζουν ακόμα. Αν η γεύση τους σας φαίνεται καλή (από άποψη πικρίλας), τότε είναι ώρα να πάτε παρακάτω.
Χύστε το νερό, ξεβγάλτε και βάλτε τες σε ένα πλαστικό κουβά (με καπάκι) ή σε κεραμικό δοχείο.
Μέσα στην κανάτα, βάλτε νερό, αρκετό για να σκεπάσει τις ελιές. Προσθέστε αλάτι, κουταλιά-κουταλιά, και ανακατεύετε για να διαλύθεί. Ανακατεψτε και με το χέρι για μεγαλύτερη ευκολία.
Το αυγό θα σας βοηθήσει να δείτε αν το αλατισμένο νερό (άλμη) είναι έτοιμο, γι’ αυτό κάντε δοκιμή μετά από κάθε κουταλιά αλάτι.
Αν το αυγό πάει κάτω, χρειάζεται περισσότερο αλάτι.
Όταν το αυγό επιπλεύσει, όπως στην εικόνα, τότε η άλμη είναι έτοιμη.
Προσθέστε λεμόνι (2κουταλιές ανά λίτρο) και μισό κουταλάκι ξυνό.
Ανακατέψτε και χύστε το στον κουβά με τις ελιές. Προσθέστε μερικές φέτες λεμονιού, σκεπάστε και αφήστε τες εκεί για 3-4 ημέρες.
Την τέταρτη μέρα, ετοιμάστε νέα άλμη όπως πριν.
Βάλτε τις ελιές σε ένα κεραμικό δοχείο ή σε μικρότερα γυάλινα βάζα, σκεπάστε τις ελιές με την άλμη κι ένα στρώμα ελαιόλαδου από πάνω (1 δάχτυλο) Κλείστε καλά τα βάζα.
Όταν ανοίγετε κάθε βάζο, φυλάξτε το καλύτερα στο ψυγείο ύστερα.
Σερβίρετε στις σαλάτες σας, ή σαν πλευρικό πιάτο με έξτρα ελαιόλαδο!
ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:







ΠΗΓΗ https://nostimakaixrisima.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html#more

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *