Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά εφτά χρόνια ταλαιπωρίας μετράει ένας κτηνοτρόφος ιδιοκτήτης ζώων από σπάνιες φυλές, με τους βοσκότοπους να αναδεικνύονται σε μείζον πρόβλημα και τον ίδιο να μετράει οικονομικές απώλειες. Ο Παύλος Τομζάς από Αγίους Θεοδώρους είναι ιδιοκτήτης 35 αγελάδων από τη φυλή των βραχυκέρατων και μαύρων χοίρων. Πρόκειται για ζώα σπάνιων φυλών και εντάσσονται σε διαφορετικό καθεστώς, από αυτό των υπολοίπων εκτρεφόμενων ζώων. Τα ζώα του έχουν πιστοποιηθεί ως προς την ένταξη τους στις σπάνιες φυλές, όμως ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα ευεργετήματα του προγράμματος, λόγω έλλειψης…βοσκότοπων. Μία έλλειψη ια την οποία δεν ευθύνεται ο ίδιος, αλλά υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος «ο μαύρος χοίρος είναι είδος προς εξαφάνιση. Ο μαύρος χοίρος θέλει τον κατάλληλο βοσκότοπο για να μπορέσεις να ενταχθείς στο πρόγραμμα. Από το 2009 μου έχουν εγκρίνει ότι έχω τα κατάλληλα ζώα, ότι είναι σπάνιες φυλές, αλλά το πρόβλημα είναι στον βοσκότοπο. Έχω κάνει χαρτιά ότι χρειάζομαι τον κατάλληλο βοσκότοπο, αλλά όλα ήταν αρνητικά».
Αυτό συμβαίνει, όπως μας ενημερώνει, και με άλλους κτηνοτρόφους-ιδιοκτήτες ζώων σπάνιων φυλών στην Κατερίνη, στην Δράμα, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
Πρακτικά αυτό σημαίνει για τον κ. Τομζά ότι δεν παίρνει τα χρήματα που δικαιούται, λόγω έλλειψης βοσκότοπου. «Ενώ πληρώνω βοσκότοπο στο Δήμο Κομοτηνής και θα συνεχίσω να πληρώνω, όμως δεν μπορώ να τα δηλώσω σαν βοσκότοπο. Δεν μπορούμε να ενταχθούμε στο πρόγραμμα για σπάνιες φυλές, λόγω έλλειψης βοσκοτόπων μη επιλέξιμων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εγώ που το έψαξα με τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, είναι παράνομο που με κόβουν». Ο κτηνοτρόφος που έχει στην ιδιοκτησία του 30 χοιρομητέρες, χάνει 9.000 ευρώ τον χρόνο, εξαιτίας της μη ένταξής του στο καθεστώς ενίσχυσης.

Το Πρόγραμμα διατήρησης απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, καλύπτει το σύνολο της χώρας. Για κάθε όμως επί μέρους φυλή, μόνο οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προέλευσης και φυσικής κατανομής της επιλέγονται για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Στόχος του προγράμματος είναι η διατήρηση και αύξηση του αριθμού των ζώων των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών προκειμένου να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και η γενετική ποικιλομορφία του ζωικού κεφαλαίου.
Η αύξηση αυτών αποσκοπεί: στην προστασία και την αποτελεσματική διαχείριση του περιβάλλοντος, του φυσικού τοπίου, του φυσικού χώρου, του αγροτικού τοπίου στην αξιοποίηση των επιθυμητών ιδιοτήτων των προστατευόμενων φυλών για παραγωγικούς σκοπούς στην ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης. Ειδικοί στόχοι είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων, που έχουν δεσμευθεί για την εκτροφή των σχετικών φυλών και η αύξηση του αριθμού των εκτρεφόμενων αναπαραγωγών ζώων.
Ο κτηνοτρόφος από τους Αγίους Θεοδώρους έχει ήδη απευθυνθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης και προγραμματίζεται συνάντηση του ίδιου και συναδέλφων του κτηνοτρόφων από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημά τους.
Δήμητρα Συμεωνίδου
πηγη xronos.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *