μονη7
Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, προστάτιδας της Αμοργού, με το κατάλευκο χρώμα της να δεσπόζει πάνω από το απέραντο γαλάζιο, μένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη μνήμη όσων την έχουν επισκεφθεί. Χτισμένη πάνω και ανάμεσα σε βράχια, έχει μήκος 40 και πλάτος 5 μέτρα και είναι ορατή μόνο από το πέλαγος.
μονη6
μονη4
Πιθανότερη ημερομηνία θεμελίωσή της θεωρείται το 1017 και επειδή ανακαινίσθηκε επί του βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου του Α’ Κομνηνού (1081- 1118), θεωρείται ως έτος ίδρυσης το 1088. Το όνομα της Μονής προέρχεται από παραφθορά του ονόματος της πόλης Χοζιβά ή Κοζιβά στους Αγίους Τόπους, σημερινή περιοχή “Wadi Qilt” της Παλαιστίνης, απ’ όπου προήλθε και η εικόνα της Παναγίας.
μονη3
μονη2
Ανεβαίνοντας 350 σκαλοπάτια, ο επισκέπτης φτάνει στη Μονή που περιλαμβάνει οκτώ ορόφους συνδεόμενους μεταξύ τους με στενές πέτρινες σκάλες σκαλισμένες πάνω στο βράχο. Δυο ενεπίγραφες εικόνες της Παναγίας και ένα εξαπτέρυγο από την εποχή του Αλέξιου Α’ Κομνηνού βρίσκονται μέσα στη Μονή, ενώ σημαντικά κειμήλια που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα, όπως χειρόγραφα, Ευαγγέλια, άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη εκτίθενται στο μουσείο της.
μονη1
Ο εσωτερικός χώρος, με πολλές καμάρες και τόξα κτισμένα με πέτρες ή πωρόλιθο από τη Μήλο, θυμίζει λαβύρινθο. Οι οροφές και τα πατώματα στηρίζονται με ξύλινα δοκάρια και ξυλοδεσιές. Τα κελιά των μοναχών, σφηνωμένα όλα μέσα στο βράχο, αποτελούν μοναδικό δείγμα λειτουργικής λαϊκής αρχιτεκτονικής.
Κατά την επικρατέστερη εκδοχή, η Μονή οφείλει την ίδρυσή της στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που στάλθηκε στο νησί από μια πιστή καταγόμενη από το Χόζοβο της Μικράς Ασίας. Κατά άλλη εκδοχή, δημιουργήθηκε αρχικά τον 9ο αι. από μοναχούς της Παλαιστίνης και ανακαινίσθηκε αργότερα από τον Αλέξιο Κομνηνό. Η Μονή εορτάζει στις 21 Νοεμβρίου.
/hotelsline.com/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *