Στην αρχαία Ελλάδα το ψωμί παρασκευαζόταν και ψηνόταν στα σπίτια. Τα αρτοποιεία εμφανίστηκαν κατά το 2ο μ.Χ. αιώνα. Από αρχαία κείμενα προκύπτει ότι οι Έλληνες προσέφεραν άρτους στους θεούς, τους οποίους ονόμαζαν θειαγόνους άρτους.
Σχεδόν σε όλη την Ελλάδα τα παλιότερα χρόνια έσπερναν σιτάρια, κριθάρια και άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφές. Το σιτάρι όμως κάλυπτε τις ανάγκες κάθε οικογένειας. Το άλεθαν στους μύλους και ύστερα ζύμωναν το ψωμί οι γυναίκες και το έψηναν στο φούρνο του σπιτιού τους.
Οι νοικοκυρές που φτιάχνουν ψωμί στα σπίτια τους είναι ένα είδος προς εξαφάνιση. Σήμερα πηγαίνουν και παίρνουν ψωμί είτε από το σούπερ μάρκετ, είτε από το φούρνο της γειτονιάς τους.
Το ψωμί είναι συνυφασμένο με την κοινωνία των ανθρώπων και την ευρηματικότητά τους….. Έπαιξε και παίζει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, στην ανάπτυξή της και την ιστορία της.
Επηρέασε και επηρεάστηκε από τις κοινωνικές τάξεις και τους πολιτισμούς.
πηγη Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας