Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΡΙΕΡΓΑ-ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑΗ NASA προειδοποιεί: Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αλλάξουν -...

Η NASA προειδοποιεί: Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης ετοιμάζονται να αλλάξουν – Τι σημαίνει αυτό για τη ζωή στον πλανήτη


Εδώ και περίπου 780.000 χρόνια οι μαγνητικοί πόλοι της Γης έχουν παραμείνει σταθεροί, μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία άλλαζαν θέση κατά περίπου 200.000 χρόνια. Ωστόσο, η σταθερότητα αυτή φαίνεται ότι είναι έτοιμη να αλλάξει.
Ερευνητές της NASA έχουν διαπιστώσει ότι το τελευταίο διάστημα οι μαγνητικοί πόλοι της Γης, οι οποίοι δεν ταυτίζονται ακριβώς με τους γεωγραφικούς πόλους, παρουσιάζουν σημάδια… κινητικότητας και ότι ετοιμάζονται να αλλάξουν θέση.
Το φαινόμενο ανησυχεί τους επιστήμονες, καθώς το μαγνητικό πεδίο της Γης προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη από την επικίνδυνη για τη ζωή κοσμική ακτινοβολία, καθώς δεν επιτρέπει στα σωματίδια να περάσουν την ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της αλλαγής των μαγνητικών πόλων, το μαγνητικό πεδίο θα αδυνατίσει επικίνδυνα και ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ολόκληρες περιοχές του πλανήτη να καταστούν ακατάλληλες για ζωή.
Οι επιστήμονες αυτοί σημειώνουν ότι τα επικίνδυνα διαστημικά σωματίδια σε συνδυασμό με την εξάρτηση μεγάλου μέρους της υποδομής των επικοινωνιών από το μαγνητικό πεδίο μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες καταστροφές.
Για το λόγο αυτό, η NASA έχει εγκαταστήσει ειδικούς δορυφόρους οι οποίοι παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση του μαγνητικού πεδίου της Γης, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο έχει προχωρήσει η αλλαγή των πόλων και πόσο ισχυρό είναι.
πηγη topontiki.gr