Από τις 4 το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων με οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στη βασική ενίσχυση και 5% στο πρασίνισμα, μειώνοντας το ποσό που θα έπαιρναν συνολικά οι αγρότες κατά 100 εκατ. ευρώ. Τεράστιες είναι η απογοήτευση και οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου που κάνουν λόγο για «πετσόκομμα και σφαγή».
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο αναγνώστη που αναφέρει ότι «πραγματική οριζόντια μείωση (χωρίς καμία εξήγηση περικοπή στο ΣΎΝΟΛΟ της επιδότησης είναι 14%. Για παράδειγμα κάποιος που έπαιρνε 1000 ευρω τώρα πήρε 860 ευρώ. Είναι πολύ μεγάλη μείωση και δεν χωρούν δικαιολογίες.»

Το πρόβλημα προέκυψε από την «τρύπα» στο εθνικό απόθεμα, με τους αρμόδιους του οργανισμού πληρωμών να διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή, ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα που ωστόσο δεν θα καλύψει το 100% του ποσού. Σε κάθε περίπτωση η εξόφληση της ενιαίας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, όπως ενημερώνουν το Agronews αγρότες, για κάποια στιγμή νωρίτερα μέσα στην ημέρα, τα χρήματα εμφανίστηκαν για λίγο στις καρτέλες των αγροτών, με τους ίδιους να σχολιάζουν πως η περικοπή αγγίζει τα όρια «της σφαγής».

Την ίδια στιγμή και η Νέα Πασεγές κάνει λόγο για «μια κολοβή πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης» που σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «παρακράτησε αδικαιολόγητα ποσό της τάξης των σχεδόν 100 εκατ. ευρώ από τους αγρότες που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Αυτή η πληρωμή ισοδυναμεί με κλοπή δικαιωμάτων».

Το πρόβλημα είχε ως αιτία, τις «αλχηµείες» που έχουν γίνει µε την κατανοµή βοσκοτόπων και την ενεργοποίηση δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα που έκαναν το προβλεπόµενο κονδύλι να µην φθάνει για όλους. Υπενθυμίζεται ότι στον προγραμματισμό των αρμοδίων η πίστωση των λογαριασμών των περίπου 650.000 δικαιούχων παραγωγών ήταν να ξεκινήσει το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου.

Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στα χρήματα που αντιστοιχούν στο φετινό Εθνικό Απόθεμα, το οποίο και -κανονικά- πληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους, μαζί με τη βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα, που δείχνουν να μην φτάνουν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα λεφτά δεν επαρκούν για να πληρωθούν όσα αντιστοιχούν στο Εθνικό Απόθεμα του 2020, με τους επιτελείς της πλατείας Βάθη και της Δομοκού να αποφάσισαν -ως πρώτη κίνηση- να κρατήσουν πίσω ένα ποσοστό από το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης και κατ’ επέκταση και του πρασινίσματος (αφού αποτελεί ποσοστό της βασικής ενίσχυσης). Αυτό φαίνεται ήδη στο μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο δείχνει εξόφληση του τσεκ σε ποσοστό 90% έναντι 98%, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Διαθέσιμα για ανάληψη τα ποσά
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει με δελτίο Τύπου ότι, τα ποσά είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.885 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα.
Αναλυτικά αναφέρει:

Πληρωμές των Αγροτικών Επιδοτήσεων σε Δικαιούχους Αγρότες

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι, το απόγευμα της Παρασκευής 18.12.2020, ολοκληρώθηκε προς τους αγρότες πελάτες της, η πληρωμή υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, καθώς και του πρασινίσματος και της ενίσχυσης νέων αγροτών έτους 2020.

Τα σχετικά ποσά είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.885 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα.

agronews.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *