plat6
Ο Πλάτανος είναι ορεινό χωριό του νομού Αιτωλοακαρνανίας και βρίσκεται σε υψόμετρο 880 μέτρων κάτω από τη κορυφή Αλωνάκι σε ένα πυκνοφυτεμένο από έλατα, μηλιές, κρανιές και από ένα μοναδικής ομορφιάς δάσος. Το χωριό πήρε το όνομά του από ένα τεράστιο πλατάνι που υπήρχε στη θέση Μεγάλη Βρύση.
plat1
Αιτία της πρώτης κατοίκησης του χωριού, που εικάζεται ότι έγινε το 17ο αιώνα, φαίνεται ότι ήταν το δύσβατο της περιοχής που πρόσφερε ασφάλεια από τις επιθέσεις των Τούρκων, των Ενετών καθώς και τις επιδρομές ληστών και πειρατών που έπλητταν την ευρύτερη περιοχή.
plat6
plat4
plat3
plat2
plat1
Οι κάτοικοι του Πλάτανου του περασμένου αιώνα εξασκούσαν πολλά επαγγέλματα. Παράλληλα το πνευματικό επίπεδο των κατοίκων του ήταν υψηλό. Ήταν γνωστό ως χωριό ”των γραμμάτων”, με καθηγητές, γιατρούς, δικηγόρους κ.λ.π. Στην πλειοψηφία του όμως είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Επίσης στο χωριό άνθισε η αμπελοκαλλιέργεια, η εκτροφή μεταξοσκώληκα και η μελισσοκομία. Ο Πλάτανος μαζί με τον οικισμό του Κάτω Πλάτανου αποτελούν από ανέκαθεν ένα χωριό που ήταν ονομαστό για το εξαιρετικό του κρασί. Πόλος έλξης του χωριού είναι η περιτριγυρισμένη από σπίτια, κεντρική του πλατεία, την οποία στολίζει στο κέντρο της η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
πηγη Τα όμορφα χωριά της Ελλάδας στο facebook

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *