Το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου είναι το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ σε παλαιότερες εποχές ολόκληρο το νησάκι ήταν κάστρο. Yπάγεται στο Δήμο Πρεσπών και απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 65 χιλιόμετρα από την Καστοριά.
Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος στη Μικρή Πρέσπα σε 853 μέτρα υψόμετρο και οι μόνιμοι κάτοικοί του φθάνουν στους 130 με κύρια ασχολία την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία και τον τουρισμό.
Πριν μερικά χρόνια ο μόνος τρόπος να πάει κανείς εκεί ήταν με βάρκα, κάτι που δυσκόλευε πάρα πολύ τη ζωή των μόνιμων κατοίκων τον χειμώνα, έτσι λοιπόν έφτιαξαν μια πεζογέφυρα.
Γραφικά χαμόσπιτα, μισοερειπομένα κτίσματα και λασπωμένα δρομάκια συνθέτουν αυτό το τόσο διαφορετικό σκηνικό. Το χωριουδάκι του Αγίου Αχιλλείου αποτελείται από 11 σπίτια, μάλιστα θρυλείται πως εάν χτιστεί άλλο θα πέσει.
Ανεξερεύνητα σπήλαια ξεπροβάλλουν ενώ το νησί προσφέρεται για ιδιαίτερη θέα όπως και οι τοποθεσίες Δασερή και Κρίνα, που υπάγονται σε αυτό.


Παράλληλα, η περιοχή φημίζεται για την ομώνυμη εκκλησία του νησιού η οποία χρονολογείται στα τέλη του 10ου αιώνα. Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βασιλικές της Ελλάδας και για το λόγο αυτό έδωσε το όνομά της στο νησί. Στο ναό βρίσκεται ο τάφος του Αγ. Αχιλλείου, όπου μεταφέρθηκε από την Λάρισα το λείψανο του επισκόπου από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ.
Στον εορτασμό του Αγ. Αχιλλείου, πραγματοποιείται εκκλησιασμός στην ομώνυμη εκκλησία σε ιδιαίτερα συγκινησιακό κλίμα. Ξεχωριστή εμπειρία για τον επισκέπτη αποτελούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Πρέσπες» μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις πανελλαδικά, που λαμβάνουν χώρα στο νησί του Αγ. Αχιλλείου.
Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος σταυρός που φαίνεται από πολύ μακριά και εκεί η θέα είναι πραγματικά υπέροχη. Συνεχίζοντας παραλιακά θα συναντήσετε τον Αγιο Δημήτριο, εκκλησάκι του 14ου αιώνα.






Επίσης, η βόλτα πάνω στη γέφυρα είναι εκπληκτική. Σε μερικά σημεία υπάρχουν και παγκάκια στα οποία μπορεί κανείς να κάτσει και να απολαύσει την ομορφιά της Πρέσπας. Εάν είστε φυσιολάτρης ή σας αρέσει να παρατηρείτε τα πουλιά αυτό είναι το ιδανικό σημείο, μην ξεχάσετε λοιπόν τα κιάλια σας. Όλη αυτή η περιοχή θεωρείται προστατευμένη.
ΠΗΓΕς http://room5.trivago.gr/
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ https://oreinografies.wordpress.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *