%cf%871
“Κατάδυση” στον χρόνο έκαναν οι αρχαιολόγοι βουτώντας στο βυθό της Αργολίδας. Κυνηγώντας πολιτισμό ηλικίας 20.000 ετών, ένα προϊστορικό χωριό για το οποίο επιστρατεύτηκε το μεγαλύτερο ηλιακό πλοίο του κόσμου. Στο Φράγχθι Αργολίδας έζησαν οι τελευταίοι Νεάντερταλ στην Ελλάδα οι οποίοι συμβίωναν με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους, Χόμο Σάπιενς.
%cf%872
%cf%873
Το ερευνητικό έργο της αποστολής άρχισε το καλοκαίρι με Έλληνες και Ελβετούς αρχαιολόγους στον όρμο της Κοιλάδας. Σκοπός της γεωλογικής-γεωφυσικής έρευνας ήταν να χαρτογραφηθεί με λεπτομέρεια ο βυθός και τα ιζήματα της θαλάσσιας περιοχής του ανατολικού Αργολικού Κόλπου ώστε να γίνει αναπαράσταση της περιοχής σε διάφορες χρονικές περιόδους του παρελθόντος όταν η στάθμη της θάλασσας ήταν χαμηλότερα από την σημερινή μέχρι και 125 μέτρα. Στην ευρύτερη περιοχή του Σπηλαίου Φράχθι, ή Σπηλιά του Κύκλωπα όπως το λένε οι ντόπιοι, η ελληνοελβετική αποστολή είχε ως στόχο να εντοπιστούν ίχνη από το τέλος της εποχής των παγετώνων, πριν από περίπου 20.000 χρόνια. Με την ανασύσταση των βυθισμένων τοπίων οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής στις παράκτιες ζώνες.
Η έρευνα επικεντρώθηκε κοντά στο σπήλαιο που βρίσκεται στη βόρεια όχθη του όρμου της Κοιλάδας, το οποίο κατοικήθηκε για σχεδόν 35.000 χρόνια, από την Παλαιολιθική έως την Νεολιθική εποχή. Υπήρξε καταφύγιο µετακινούµενων κυνηγών και ψαράδων οι οποίοι χρησιµοποιούσαν εργαλεία φτιαγµένα από σκληρές και αιχµηρές πέτρες. Λεπίδες για δρεπάνια, µαχαίρια, αιχµές βελών, µυλόπετρες, τσεκούρια και αξίνες, αλλά και πολλά αγκίστρια, σπάτουλες και σουβλιά, κοσµήµατα και αγγεία μαρτυρούν την παρουσία του εκεί.
http://diasimesistories.blogspot.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *