Ο τραχανάς γίνεται με σιτάρι, το οποίο το βρέχουμε και το κοπανίζουμε σε ένα ειδικό πέτρινο δοχείο με μεγάλο ξύλινο κόπανο, για να ξεφλουδίσει ο καρπός. Μετά το αλέθουμε σε ειδικό μύλο για να σπάσει ο καρπός. Στη συνέχεια παίρνουμε πρόβειο κατσικίσιο γάλα και αφού το κάνουμε γιαούρτι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τον τραχανά.
Σ’ ένα μεγάλο καζάνι ρίχνουμε το γιαούρτι και το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και το ανακατεύουμε. Σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα το αλεσμένο σιτάρι ανακατεύοντας με ένα ειδικό ξύλινο εργαλείο, το πιντζέκ, με τρόπο που να μην κολλήσει στο τηγάνι. Όσο ανακατεύουμε αρχίζει ο τραχανάς και γίνεται πιο πηχτός και εδώ χρειάζεται να ανακατεύουμε πιο γρήγορα, για να μην κολλήσει στον πάτο του καζανιού. Ο τραχανάς είναι έτοιμος. Αφήνουμε για μια ώρα περίπου να κρυώσει και στη συνέχεια πλάθουμε μικρά τριβιδάκια και κόβουμε μικρές φετούλες, τις τοποθετούμε πάνω σ’ ένα σανίδι και τις αφήνουμε να ξεραθούν στον ήλιο.





ΦΩΤΟ ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *