Το νέο κατοικίδιο που αγοράζουν όλο και περισσότεροι ανά τον κόσμο, είναι ένα υβρίδιο μεταξύ γκρίζου λύκου και σκύλου, που δεν έχει όμως καμία σχέση με τα γνωστά λυκόσκυλα. Για παράδειγμα, ο γερμανικός ποιμενικός έχει δημιουργηθεί με επιλεκτική παραγωγή ήρεμων σκυλιών.
Τα υβρίδια όμως είναι οι κλασικοί άγριοι λύκοι (γκρι, κόκκινοι, Αιθιοπίας, κλπ), που έχουν ζευγαρώσει με αδέσποτα σκυλιά ή τσοπανόσκυλα, τα οποία θεωρούνται άκρως επικίνδυνα, τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την φύση.
Οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι, αφενός είναι πιο όμορφα από τα λυκόσκυλα, αφετέρου ότι είναι πιο φιλικά και καλύτερη συντροφιά.
Υπεράριθμοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πλέον αφιερωμένοι σε υβρίδια λύκων, προκαλώντας αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων.
Σε αυτούς δημοσιεύονται φωτογραφίες με τα υβρίδια να ξαπλώνουν σε κρεβάτια, να τρώνε λιχουδιές από τα χέρια των αφεντικών τους, ακόμα και να δέχονται φιλιά από μικρά παιδιά. Ωστόσο οι περισσότεροι αγνοούν ότι, κάτι τέτοιο μπορεί να κρύβει κινδύνους.
«Παρά τα κοινά γενετικά χαρακτηριστικά των δύο ζώων, που τα εντάσσουν στο ίδιο είδος, η γενική συμπεριφορά τους διαφέρει», λέει ο καθηγητής ψυχολογίας του University of British Columbia, Dr. Stanley Coren, που έχει ασχοληθεί συστηματικά, με θέματα που αφορούν τη ψυχολογία των σκύλων και τη σχέση που αναπτύσσουν με τους ιδιοκτήτες τους.
Δεδομένου του ισχυρού ενστίκτου τους, τα υβρίδια λύκων είτε βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, είτε σε οικογενειακό σπίτι, συμπεριφέρονται απρόβλεπτα.
Πολλοί ιδιοκτήτες υβριδίων κάνουν λόγο για φροντίδα με πολλές απαιτήσεις, καθώς συχνά γίνονται επιθετικά, με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές στο σπίτι ή να τρομοκρατούν άλλα ζώα.
«Το υβρίδιο θέλοντας να «χαιρετήσει» ένα άλλο ζώο, ανοίγει διάπλατα το στόμα του και δαγκώνει απαλά το κεφάλι του. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να το κάνει και σε άνθρωπο.
Το 12,5% των θανάσιμων δαγκωμάτων σκύλων σε ανθρώπους, οφείλονται στα υβρίδια, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα», προσθέτει ο καθηγητής Coren.
Στο Εθνικό Πάρκο Gran Sasso e Monti della Laga της Ιταλίας, καταγράφηκε από trail cam-φωτοπαγίδα, μια αγέλη. Οι αρχές έπιασαν τα ζώα και μετά από εξετάσεις, διαπίστωσαν ότι 5 από αυτά ήταν υβρίδια λύκων με σκύλους. Τα ζώα στειρώθηκαν, φόρεσαν κολάρα Gps για να τα παρακολουθούν και η αγέλη αφέθηκε ελεύθερη.

Σχετικά με τη νομοθεσία, στις ΗΠΑ δεν υπάρχει Ομοσπονδιακός νόμος που να ορίζει το αν επιτρέπεται ή όχι η κατοχή υβριδίων λύκων.
Ορισμένες πολιτείες όπως το Κονέκτικατ, η Χαβάη και το Μέριλαντ το απαγορεύουν, ενώ άλλες όπως το Τέξας, το Οχάιο δε ρυθμίζουν την ιδιοκτησία, αλλά αφήνουν την απόφαση στον κάθε νομό.
Με πληροφορίες από το ihunt.gr/valueforlife.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *