Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑ Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τοποτηρητής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τοποτηρητής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος τοποτηρητής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας και Αγίου Βλασίου, Ιερόθεος ορίστηκε τοποτηρητής στη Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Κοσμά.

Ο τοποτηρητής αναλαμβάνει ως διοικητικός αντικαταστάτης μιας Αρχιερατικής Επαρχίας (Επισκοπής, Μητρόπολης, Αρχιεπισκοπής ή Πατριαρχείου), σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων ενός επαρχιούχου Επισκόπου, Μητροπολίτη, Αρχιεπισκόπου ή Πατριάρχη. Διορίζεται αμέσως μόλις διαπιστωθεί ότι χήρεψε ο Θρόνος και εκτελεί νόμιμα τα αρχιερατικά καθήκοντά του έως ότου εκλεγεί και ενθρονιστεί νέος Επίσκοπος, Μητροπολίτης, Αρχιεπίσκοπος ή Πατριάρχης, αντίστοιχα.

Συνήθως, τοποτηρητής ενός «Θρόνου εν χηρεία» ορίζεται ο αρχαιότερος εκ των χειροτονημένων αρχιερέων της Ιεράς Συνόδου, των οποίων η επαρχία του συνορεύει με εκείνη, που χηρεύει ο Θρόνος.

Οι τοποτηρητές ασχολούνται μόνο με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβούν σε διοικητικές μεταβολές που έχουν να κάνουν με γραφεία μητρόπολης, μεταθέσεις κληρικών και εφημεριακών συμβουλίων σε ενορίες, αλλαγές σε μονές ή σε ιδρύματα της μητρόπολης που αναλαμβάνει έως ότου οριστεί νέος

Εντός της ημέρας ο κ. Ιερόθεος θα μεταβεί στα γραφεία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

0Shares