Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΌΤΗΤΑ-ΔΙΑΦΟΡΑΤι δουλειά θέλουν οι νέοι σήμερα;;

Τι δουλειά θέλουν οι νέοι σήμερα;;

google
Μικρότερος των 500 ευρώ είναι ο καθαρός μισθός που λαμβάνει το 45,6% των νέων 18-29 ετών που εργάζονται, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το site για την εργασία στην Ελλάδα kariera.gr.
H έρευνα του kariera.gr διεξήχθη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2016. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 5.208 νέοι ηλικίας 18-35 ετών, φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ/ΑΤΕΙ απ’ όλη την Ελλάδα.
Aπό την έρευνα προκύπτει ότι το 71% των νέων 30-35 εργάζονται αυτήν την περίοδο, ενώ στους νεότερους 18-29 το ποσοστό μειώνεται στο 52%.
500 ευρώ το μήνα για τους μισούς εργαζόμενους νέους
Οσον αφορά στους μισθούς παρατηρούνται διαφορές ανά ηλικιακή κατηγορία. Ετσι, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα το 45,6% των 18-29 ετών παίρνει κάτω από 500 ευρώ, το ποσοστό μειώνεται στο μισό 21,3% για τα άτομα 30-35 ετών. Στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο 501 με 850 ευρώ φαίνεται ότι ποσοστά μεταξύ των δύο ηλικιακών κατηγοριών είναι σχεδόν ίδια. Αντίθετα, μεγάλυ διαφορά παρατηρείται σοτυς μισθούς από 851 ευρώ και πάνω. Με τέτοιυς μισθούς αμείβεται το 47,6 των ερωτηθώντων ηλικίας 30 με 35 ετών και το 21,4 τον νέων ηλικίας 18 έως 29 ετών.
Τι παίζει ρόλο για επιλογή εργοδότη
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα οι νέοι, στην επιλογή τους για το πού θα εργαστούν, λαμβάνουν υπόψη τις ευκαιρίες Προσωπικής και Επαγγελματικής Ανάπτυξης, φυσικά την αμοιβή τους και τις παροχές που τους δίνει ο εργοδότης τους και το εργασιακό περιβάλλον.
Τέλος το όνειρο του Δημοσίου!
Από την έρευνα προκύπτουν διάφορα συμπεράσματα, όπως ότι πλέον δεν αποτελεί όνειρο η δουλεία στο Δημόσιο! Σύμφωνα με την έρευνα του kariera.gr, μόνο το 8% των νέων επιθυμεί μία δουλειά στο Δημόσιο και ένα 6% στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Η συντριπτική πλειοψηφία, το 73% επιθυμεί να εργασθεί σε εταιρία του ιδιωτικού τομέα και το 9% των ερωτηθένων δηλώνουν ότι προτιμούν την αυτο-απασχόληση. Τέλος, ένα 4% επιθυμεί να εργαστεί στις ΜΚΟ.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα που αφορά στην προσωπική ζωή των νέων εργαζομένων, με 1 στους 2 να δηλώνει πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την προσωπική του ζωή.
Tι δουλειά θέλουν να κάνουν
Οσον αφορά στις προτιμήσει των νέων στον τομέα εργασίας, από την έρευνα του kariera.gr προκύπτει ότι τους νέους έλκουν οι εταιρείες Υψηλής Τεχνολογίας και Πληροφορικής, η βιομηχανία και οι τράπεζες. Από την άλλη… απωθητικά φαίνεται ότι λειτουργούν ο αγροτικός τομέας, οι κατασκευές, το λιανεμπόριο και η βαριά βιομηχανία.
Σε ποιες εταιρίες θέλουν να εργαστούν;
GOOGLE
Coca-Cola Τρία Έψιλον
Super Market ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ
Όμιλος OTE
P&G HELLAS
ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΡΕΛΙΑ AE
Ελληνικά Πετρέλαια
Microsoft
Nestlé Ελλάς SA
ΕΛΑΪΣ-Unilever Hellas
PwC
Apple
Deloitte
Aegean
Μπισκότα Παπαδοπούλου Α.Ε.
ΑΚΤΩΡ
ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ
Ιnditex
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
Ernst & Young
Τράπεζα Πειραιώς
MCKINSEY
Όμιλος Υγεία
LIDL ΕΛΛΑΣ
L’Oréal
Mondelēz International Inc.
NIKE
AB Βασιλόπουλος
Alpha Bank
KΟΡΡΕΣ
Όμιλος Τιτάν
Apivita
IKEA
INTRACOM
Μασούτης A.E.
SΚROUTZ
BIC ΒΙΟΛΕΞ
MΟΤΟΡ ΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ)
ΔΕΗ
VODAFONE
Πηγή: careerguide.gr