Σαν σήμερα 4 Οκτωβρίου του 1944 απελευθερώθηκε η Πάτρα από την Γερμανική κατοχή, υπάρχει όμως μια στιγμή ιστορίας που σίγουρα αγνοούμε εμείς οι νεότεροι, ενώ οι παλιότεροι την έχουν ακούσει από τις ιστορίες των παππούδων τους.
Οι Γερμανοί, φεύγοντας είχαν τόσο μίσος, που ακόμα και όταν όλα είχαν τελειώσει για αυτούς, προσπάθησαν να καταστρέψουν ότι είχε μείνει πίσω όρθιο, θέλοντας να σκορπίσουν τον θάνατο, ακόμα και στον επίλογο της κυριαρχίας τους.
Αυτό όμως που κατάφερε στο παρά πέντε να σώσει την πόλη, αποτρέποντας την καταστροφή του λιμανιού της Πάτρας, κόβοντας ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης των εκρηκτικών που είχαν φέρει οι ηττημένοι κατακτητές, ήταν ένας άνθρωπος.
Ο ηρωικός πλοηγός, Ηλίας Μιχαλόπουλος. Κάποιοι τότε και καθώς η ιστορία περνούσε από γενιά σε γενιά τον παρομοίασαν ως ενσάρκωση του Αγίου Ανδρέα, στο πλαίσιο του αστικού μύθου που κρύβει όμως μέσα του την αλήθεια ενός ανθρώπου.
Την ιστορία του μας την θυμίζει με ανάρτηση του στην σελίδα «Patras old photos – Πάτρα, φωτογραφίες από τα περασμένα χρόνια», ο Ευάγγελος Μιχάλης, γράφοντας τα εξής: “Ο Ηλίας Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1888 στο Γαλαξίδι και από μικρός άρχισε να ταξιδεύει με το ιστιοφόρο του πατέρα του.
Στην συνέχεια βρίσκεται στην Πάτρα, όπου αρχίζει να δουλεύει ως ναύκληρος σε ελληνικά και αγγλικά φορτηγά πλοία, ώσπου έλαβε το δίπλωμα του Γ΄ πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού.
Υπηρέτησε το Πολεμικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, ενώ στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου συνεργάστηκε με το Λιμεναρχείο της Πάτρας σε θέματα ασφαλείας του λιμανιού. Κατά την απελευθέρωση και κατά την αποχώρηση των Γερμανών, έσωσε από την καταστροφή το λιμάνι της Πάτρας τα ξημερώματα της 4ης Οκτωβρίου 1944.

Οι Ιταλοί στην αρχή και στη συνέχεια οι Γερμανοί, άνοιξαν σε όλο το μήκος του λιμανιού, περίπου 400 φρεάτια, τα οποία γέμισαν με εκρηκτικές ύλες και τα συνέδεσαν με καλώδια για την ηλεκτρική πυροδότηση. Ο Ηλίας Μιχαλόπουλος, κατόρθωσε αφ΄ ενός μεν να κόψει το ηλεκτρικό καλώδιο, αφετέρου να σαμποτάρει και να καταστρέψει τις ηλεκτρογεννήτριες.
Οι Γερμανοί στη συνέχεια προσπάθησαν να ναρκοθετήσουν ένα – ένα τα φρεάτια, πράγμα που στάθηκε αδύνατο, λόγω της έλλειψης χρόνου, με αποτέλεσμα να σωθεί όχι μόνο το λιμάνι, αλλά και μεγάλο μέρος της κάτω πόλης. Ο ηρωικός πλοηγός, πέθανε σε ηλικία 99 ετών, στις 5 Νοεμβρίου του 1987″.
Φωτογραφία από το βιβλίο ”Αυτός που το 1944 έσωσε το λιμάνι της Πάτρας από την καταστροφή” που κυκλοφόρησε με την υπογραφή της κόρης του, Αργυρώς Ανδρέου Κουφοπάνου – Μιχαλοπούλου”.
ΠΗΓΗ patrasevents.gr/

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *