Το 1973 μια άτυχη στιγμή για τον μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή Στράτο Διονυσίου ή ίσως μια στημένη παγίδα είναι η αιτία για να μπει στις αγροτικές φυλακές της Τίρυνθας. Η στεναχώρια του είναι τέτοια που μέσα σε μια νύχτα ασπρίζουν τα μαλλιά του. Η νομοθεσία μπαίνει στην άκρη και για πρώτη φορά επιτρέπεται να γίνει ηχογράφηση δίσκου μέσα στο σκληρό περιβάλλον ενός κελιού. Το Πάσχα του 1976 γίνεται αναψηλάφηση της δίκης και αποδεσμεύεται από τον εγκλεισμό του με καθαρό ποινικό μητρώο.
Αλλά ας δούμε τι λέει γι’ αυτή την ιστορική ηχογράφηση ο άνθρωπος που την επιμελήθηκε:
Ο Διονυσίου ήταν άλλη πάστα άνθρωπος. Ήταν μαγκάκι, δεν σήκωνε πολλά – πολλά. Αλλά φωνάρα ο άνθρωπος. Και όλα τα έγραφε με τη μία. Σκέψου ότι όση ώρα περίμενε στο στούντιο για να μπει να γράψει το δικό του τραγούδι, μάθαινε αυτό που κάνανε πρόβα στο διπλανό. Έτσι και του λέγανε «έλα πες το» ήταν ικανός να το γράψει κι αυτό με την πρώτη. Την περίοδο που ήταν στην φυλακή (το 1975 νομίζω) για την γνωστή υπόθεση, η εταιρεία για να τον υποστηρίξει αποφάσισε να του βγάλει ένα μεγάλο δίσκο.

Τα τραγούδια τα έγραψε ο Μ. Πλέσσας με στίχους του Λ. Παπαδόπουλου. Η Columbia μας έδωσε ένα κινητό στούντιο και πήγαμε όλοι μαζί στις φυλακές της Τίρυνθας για την ηχογράφηση. Εκεί να δεις ιστορίες. Κάτσαμε και διαμορφώσαμε την αίθουσα της μουσικής των φυλακών σε στούντιο. Την γεμίσαμε με στρώματα και έτσι κάναμε την ηχογράφηση. Ο Διονυσίου, φυσικά, τα είπε όλα με την μία κι έτσι, ούτε μια μέρα παραπάνω δεν καταφέραμε να καθίσου­με. Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Πάλι μαζί μας»…
Μια από τις ηχογραφήσεις της Τίρυνθας:

Τάκης Φιλιππίδης, ηχολήπτης, από συνέντευξή του στον Θάνο Κουτσανδρέα/Περιοδικό λαϊκό Τραγούδι, τ. 22
paratiritis-news.com

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *