δακος
Βιολογικός Τρόπος Καταπολέμησης – Φτιάξτε τις Δικές Σας Οικολογικές Παγίδες για να Παγιδέψετε τον Δάκο
Οι παγίδες που κυκλοφορούν στην αγορά και αυτές που μπορείτε να φτιάξετε και εσείς μόνοι σας έχουν στόχο να παγιδέψουν τα ενήλικα άτομα που προσελκύονται από φερομόνες σύζευξης και αμμωνία ως προσελκυστικό τροφής.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι παγίδων που μπορούν να χρησιμοποιήσετε και να ελέγξετε τον πληθυσμό των ενηλίκων του δάκου, αλλά και άλλων εντόμων που παρασιτούν καρπούς δέντρων, όπως τη μύγα των κερασιών (Ragoletis cerasi). Αυτές είναι η παγίδα τύπου McPhail, κίτρινες κολλητικές παγίδες, αυτοσχέδιες παγίδες προσέλκυσης τροφής και συσκευές που προσελκύουν και σκοτώνουν τα έντομα (π.χ. ηλεκτρικές εντομοπαγίδες)
Παγιδέψτε το Δάκο της Ελιάς με Βιολογικές Παγίδες και Προστατεύστε τις Ελιές Σας Διαβάστε Όλα Όσα Πρέπει να Ξέρετε Παγίδα Τύπου McPhail
Η παγίδα τύπου McPhail είναι ένα δοχείο που περιέχει νερό στο οποίο διαλύουμε θειική αμμωνία , και μια φερομόνη προσέλκυσης
κρεμασμένη στο εσωτερικό. Με βάση αυτή την παγίδα θα κατασκευάσουμε τις δικές μας αυτοσχέδιες.
Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι μεγάλα διάφανα πλαστικά μπουκάλια νερού, θειική αμμωνία (είναι λίπασμα και μπορούμε να το βρούμε σε κατάστημα αγροτικών εφοδίων), ένα μαχαιράκι, κίτρινη μπογιά και προαιρετικά φερομόνη προσέλκυσης για το δάκο.
Οδηγίες Κατασκευής της Παγίδας
Στα μισά μπουκάλια με το μαχαιράκι κόβουμε το λαιμό, ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε ως στόμιο από το οποίο θα εισέρχονται τα έντομα. Στα άλλα μισά ανοίγουμε τρύπες κάτω από τη μέση τους, τέτοιες ώστε το στόμιο των πρώτων να ταιριάζει σε διάμετρο.
Τοποθετούμε τα στόμια στις τρύπες που ανοίξαμε και βάφουμε με κίτρινη μπογιά το κάτω μέρος του μπουκαλιού περιλαμβάνοντας και το στόμιο από το οποίο θα εισέρχεται ο δάκος. Αφήνουμε τις παγίδες μας να στεγνώσουν για μια μέρα.
Την επόμενη παρασκευάζουμε το διάλυμα νερού – θειικής αμμωνίας το οποίο θα προσελκύει το ενήλικο έντομο του δάκου για να τραφεί. Για να το παρασκευάσουμε, αναμειγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας λιπάσματος θειικής αμμωνίας σε κάθε λίτρο νερό. Γεμίζουμε κάθε μπουκαλάκι – παγίδα 2-3 δάχτυλα από αυτό το υγρό.
Προαιρετικά μπορούμε να κρεμάσουμε στο εσωτερικό της παγίδας, από το καπάκι, μια κατάλληλη ελκυστική φερομόνη για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Επίσης, όποιοι θέλουν μπορούν να χρησιμοποιήσουν και εντομοκτόνο στο νερό, συνήθως κάποιο πυρεθρινοειδές.
Πως Λειτουργεί
Ο Δάκος εισέρχεται απο την οπή που ανοίξαμε στο πλαστικό μπουκάλι, επειδή προσελκύεται από την αμμωνία ή και την φερομόνη που έχουμε χρησιμοποιήσει. Επίσης το κίτρινο χρώμα προσελκύει το έντομο. Από τη στιγμή που εισέρχεται στο εσωτερικό του μπουκαλιού αδυνατεί να βρει την έξοδο γιατί προσελκύεται από το φως της μέρας. Γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει το πάνω μέρος της παγίδας να είναι διάφανο και η οπή εισόδου να είναι σχετικά προς τα κάτω σε μη διάφανο τμήμα της παγίδας (οι εμπορικές παγίδες τύπου McPhail έχουν την οπή εισόδου στη βάση της παγίδας και το υγρό γύρω από αυτή σαν σε αύλακας.
Το έντομο συνεχώς προσπαθεί να αποδράσει από το πάνω διάφανο μέρος και φυσικά δεν τα καταφέρνει, κουράζεται και πέφτει στο υγρό όπου πεθαίνει.
Σε Ποια Σημεία Του Δέντρου να Κρεμάσω τις Παγίδες;
Οι παγίδες αναρτώνται σε χαμηλά σημεία του δέντρου, στους πρώτους κλάδους σε μέρη που υπάρχει σκιά. Είναι σημαντικό τα σημεία αυτά να αερίζονται καλά και να μην είναι πυκνή η βλάστηση.
Χρησιμοποιούμε μια παγίδα για κάθε δέντρο και όταν δούμε ότι το πάνω διάφανο μέρος της μαζεύει βρομιά και γίνεται θολό καλό είναι να την αλλάζουμε. Επίσης χρειάζεται να ανανεώνουμε το υγρό διάλυμα θειικής αμμωνίας, όταν αρχίζουν να μαζεύονται σε αυτό αρκετά έντομα.
Του Θανάση Αργυρόπουλου (Γεωπόνος ΑΠΘ)
share24.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *