Η Ικαρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από τα πλέον ανεξερεύνητα. Αποτελεί ένα ιδανικό μέρος διακοπών για όλες τις ηλικίες, καθώς προσφέρει πλήθος δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα, την πεζοπορία,την αναρρίχηση, την ευεξία, σε απίστευτης ομορφιάς φυσικά τοπία και πλούσια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Συνδυάζει την ήσυχη και την έντονη ζωή, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση. Είναι γνωστή για τη μακροβιότητα των κατοίκων της και αποτελεί ένα από τα 5 μέρη του κόσμου που συγκαταλέγονται στα blue zones (περιοχές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής). Αποτελεί ιδανικό προορισμό για ταξιδιώτες που αναζητούν ένα διαφορετικό ελληνικό νησί, μακριά από τα συνηθισμένα, ενώ απευθύνεται σε επισκέπτες ανεξαρτήτου ύψους εισοδήματος. Η Ικαρία αγκαλιάζει τους επισκέπτες της όλο τον χρόνο και τους προσκαλεί να ζήσουν σαν τους ντόπιους!


Πριν αποκτήσει τη σημερινή της ονομασία, η Ικαρία είχε αποκτήσει τα ονόματα Δολίχη ή Δολιγή, η οποία σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς σημαίνει σκώληκας ενώ σύμφωνα με κάποιους άλλους δόθηκε λόγω του σχήματος του νησιού. Άλλες ονομασίες που έχουν δοθεί είναι Μάκρις, λόγω του επιμήκους σχήματός της, Ιχθυόεσσα, λόγω του πλήθος των ψαριών στη θάλασσά της και Ανεμόεσσα, λόγω της σφοδρότητας των ανέμων. Οινόη, λόγω της μεγάλης παραγωγής οίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα Οινόη το πήρε αργότερα πόλη της Ικαρίας.
Το τελευταίο όνομα που έχει επικρατήσει και στις μέρες μας είναι Ικαρία, ωστόσο υπάρχουν πολλές εκδοχές σχετικά με την προέλευση αυτού. Σύμφωνα με τον αρχαίο ερευνητή Μποχάρτους, το όνομα αυτό προέρχεται από το αρχαίο Ι/κωρ που στα φοινικικά σημαίνει Ιχθυόεσσα, είτε ότι προέρχεται από το επίσης φοινικικό κάρα που σημαίνει πρόβατα, χαρακτηρίζοντάς την έτσι λόγω του ότι έχει ανεπτυγμένη την κτηνοτροφία.






Η εκδοχή όμως που έχει επικρατήσει είναι ότι η ονομασία προέρχεται από τον γνωστό μύθο του Ικάρου, όταν ο Ίκαρος και ο πατέρας του Δαίδαλος δραπέτευσαν από το παλάτι του Βασιλιά Μίνωα στην Κρήτη και πετώντας με προορισμό την Ιωνία και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Σε κάποιο σημείο ο Ίκαρος, εμφανώς ενθουσιασμένος και μαγεμένος από την ομορφιά της πτήσης και των τοπίων που έβλεπε ανέβηκε υψηλότερα από εκεί που πετούσε, αψηφώντας τον κίνδυνο και την συμβουλή του πατέρα του ότι αν ανέβαινε θα έλιωναν τα φτερά. Τα φτερά λοιπόν πράγματι έλιωσαν και εκείνος έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε (σημερινή τοποθεσία θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στο χωριό Χρυσόστομο και Ξυλοσύρτη, όπου έχει φτιαχτεί μνημείο και θερινό αμφιθέατρο). Η θάλασσα αυτή ονομάστηκε αργότερα Ικάριο πέλαγος και το παρακείμενο νησί Ικαρία. Μεταξύ των ντόπιων έχει επικρατήσει η ονομασία Νικαριά και οι άνθρωποι καλούνται Καριώτης και Καριωτίνα, αντί για Ικαριώτης και Ικαριωτίνα.



Εξήντα χωριά, τρεχούμενα νερά, άγρια βλάστηση, δάση που εναλλάσσονται με ονειρεμένες παραλίες, πολιτισμός του διαφορετικού. Ταξίδι σε έναν τόπο μαγικό, γεμάτο αντιθέσεις με πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους, όπου η φαντασία περισσεύει και η λογική υπακούει. Απόφαση πρώτη. Αδιαφορούμε για τον χρόνο. Μπορεί να κυλάει όσο αργά θέλει. Απόφαση δεύτερη. Τελικά δεν χρειαζόμαστε διακοπές από την καθημερινότητα. Χρειάζεται να χαιρόμαστε διαρκώς τη ζωή μας. Τα δύο μυστικά των ντόπιων, που σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο κλίμα του νησιού, τους έχουν χαρίσει τη μακροζωία. Ένα φαινόμενο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ discovergreece.com,visitikaria.gr,room5.trivago.gr,fellowtraveler.gr/ethnos.gr

Από xiromeropress

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *